mam problem z zad.';w ciagu 7dni 20mg pierwiastka zmniejsza swoja mase do 12mg. oblicz czas polowicznego rozpadu''
wzor jest chyba taki
ln\(\displaystyle{ \frac{m0}{m}}\) =\(\displaystyle{ \frac{ln2}{T�}}\)t >>>chyba
m0 to masa początkowa, m - masa końcowa, t - czas (7 dni). no i T�????
wiem ze wynik ma byc ~9.5 no ale jak to obliczyc??
czas polowicznego rozpadu
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 28 paź 2006, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń, UMK
- Pomógł: 1 raz
czas polowicznego rozpadu
No wzór jest własnie taki, już Ci to mówiłem parę razy
Obliczenie jest proste:
Obliczenie jest proste:
\(\displaystyle{ ln \frac{20}{12} = {\frac{ln 2}{x}} 7}\)
\(\displaystyle{ 0,5108 = \frac{4,8520}{x}}\)
\(\displaystyle{ x = 9,4988}\)
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
czas polowicznego rozpadu
\(\displaystyle{ m=m_{0}2^{-\frac{t}{T_{1/2}}} \\ T_{1/2}=\frac{t}{\log_{2}\left(\frac{m_{0}}{m}\right)}}\)
Wynik jest oczywiście taki sam.
Wynik jest oczywiście taki sam.