zobojętnianie, pH, równanie jonowe

dolin2k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 18 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ZS
Podziękował: 3 razy

zobojętnianie, pH, równanie jonowe

Post autor: dolin2k »

Witam, prosiłbym o pomoc w zadanku i w miarę możliwości przypomnienie jak to się robi.. A brzmi ono:

Zmieszano równe objętości roztworów o jednakowym stężeniu molowym kwasu i zasady; w wyniku reakcji zobojętniania powstała sól a) siarczan (IV) magnezu, b) azotan (III) amonu. Należy zapisać i uzupełnić równanie zobojętniania oraz określić i uzasadnić za pomocą równania jonowego pH roztworu otrzymanej soli.

Jeszcze parę lat temu sam bym to zrobił, ale ciągle coś mi się miesza. Z góry dzięki
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

zobojętnianie, pH, równanie jonowe

Post autor: pesel »

A.

\(\displaystyle{ H_{2}SO_{3}+Mg(OH)_{2} \to MgSO_{3}+2H_{2}O}\)

powstała sól (słabego kwasu i mocnej zasady) jest zdysocjowana:

\(\displaystyle{ MgSO_{3} \xrightarrow{+H_{2}O} Mg^{2+}+SO_{3}^{2-}}\)

... i ulega hydrolizie anionowej:

\(\displaystyle{ SO_{3}^{2-}+2H_{2}0 \iff H_{2}SO_{3}+2OH^{-}}\)

po prawej stronie ostatniej reakcji powstały jony wodorotlenowe a wiec odczyn będzie zasadowy pH>7.


B.

\(\displaystyle{ HNO_{2}+NH_{4}OH \to NH_{4}NO_{2}+H_{2}O}\)

powstała sól (słabego kwasu i słabej zasady) jest zdysocjowana:

\(\displaystyle{ NH_{4}NO_{2} \xrightarrow{+H_{2}O} NH_{4}^{+}+NO_{2}^{-}}\)

... i ulega hydrolizie anionowo-kationowej (osobno napiszę hydrolizę anionu i kationy, dlaczego wyjaśnię na końcu):

\(\displaystyle{ NH_{4}^{+} + H_{2}O \iff NH_{4}OH + H^{+}}\)

\(\displaystyle{ NO_{2}^{-} + H_{2}O \iff HNO_{2}+ OH^{-}}\)

W pierwszej reakcji powstały jony wodorowe, a w drugiej wodorotlenowe więc wydaje się, że odczyn będzie obojętny. Ale nic z tych rzeczy. O tym jaki będzie odczyn decyduje, która stała dysocjacji jest większa, czy wodorotlenku amonu (wtedy odczyn zasadowy, pH>7) czy też kwasu azotowego (III) (wtedy kwaśny, pH<7). Zauważ, że powstały one w reakcji hydrolizy. Inaczej mówiąc odczyn zależy od tego czy mocniejsza jest ta zasada czy ten kwas. Oczywiście gdyby jakimś cudem obie stałe były idealnie takie same to odczyn byłby obojętny (pH=7).

Patrzymy więc na stałe:

\(\displaystyle{ K_{HNO_{2}}=2 \cdot 10^{-4}}\)

\(\displaystyle{ K_{NH_{4}OH}=2.6 \cdot 10^{-5}}\)

Większa jest stała dysocjacji kwasu a więc odczyn wodnego roztworu tej soli będzie kwaśny.
ODPOWIEDZ