1. Odważkę arszeniku o m=1,2840g przeprowadzono do r-ru przy użyciu stężonego HCl i rozcieńczono wodą do 250mL. Na zmaireczkowanie trzech próbek o pojemności 25mL zużyto średnio 27,5mL o stężeniu około 0,015mol/L roztworu KBrO3. Oblicz dokładne stężenie molowe bromianu (V).
2. Do 3g probki KCl rozpuszczonej w wodzie dodano 50ml r-ru AgNO3o C=0,1120mol/l a nastepnie nadmiar jonow srebra odmiareczkowano r-rem KSCN wobec ałunu żelaza (III) amonu, zuzywajac 12,5ml tego r-ru. Oblicz stezenie molowe tiocyjanianu potasu .
3. 0,5 g mieszaniny AgCl i AgBr zawiera 0,3317 g Ag. Oblicz procentową zawartość Br.
stężenia/% zawartości
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
stężenia/% zawartości
1.
\(\displaystyle{ n_{As_{2}O_{3}}= \frac{m_{As_{2}O_{3}}}{M_{As_{2}O_{3}}}= \frac{1.2840 \ g }{197.84 \ g/mol} \approx 6.5 \ mmol}\)
\(\displaystyle{ 3As^{3+}+BrO_{3}^{-} + 6H^{+} \to 3As^{+5}+Br^{-}+3H_{2}O}\)
As(3+) reaguje z bromianem w stosunku 3:1
W 25 ml r-ru było 0.65 mmola arszeniku a więc 1.3 mmola As(3+). Ponieważ reagował z bromianem 3:1 to bromianu było 0.4333 mmola (a jego objętość 27.5 ml). Toteż jego stężenie wynosi:
\(\displaystyle{ c_{KBrO_{3}}= \frac{n_{KBrO_{3}}}{v_{KBrO_{3}}} = \frac{0.4333 mmola}{27.5 ml}=0.01575 mol/dm^{3}}\)
2.
Coś z danymi nie gra. Nie ma nadmiaru Ag bo jest więcej moli chlorku potasowego niż azotanu srebra (a reagują 1:1). Sprawdź to!
3.
\(\displaystyle{ m_{AgCl}=x}\)
\(\displaystyle{ m_{AgBr}=y}\)
\(\displaystyle{ x+y=0.5 \ g}\)
\(\displaystyle{ x \cdot \frac{M_{Ag}}{M_{AgCl}}+ y \cdot \frac{M_{Ag}}{M_{AgBr}}=0.3317\ g}\)
Z tych dwóch równań wyznaczamy \(\displaystyle{ y}\) i dalej mamy:
\(\displaystyle{ \% Br= \frac{m_{Br}}{0.5g} \cdot 100 \%= \frac{y}{M_{AgBr} \cdot 0.5g} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ n_{As_{2}O_{3}}= \frac{m_{As_{2}O_{3}}}{M_{As_{2}O_{3}}}= \frac{1.2840 \ g }{197.84 \ g/mol} \approx 6.5 \ mmol}\)
\(\displaystyle{ 3As^{3+}+BrO_{3}^{-} + 6H^{+} \to 3As^{+5}+Br^{-}+3H_{2}O}\)
As(3+) reaguje z bromianem w stosunku 3:1
W 25 ml r-ru było 0.65 mmola arszeniku a więc 1.3 mmola As(3+). Ponieważ reagował z bromianem 3:1 to bromianu było 0.4333 mmola (a jego objętość 27.5 ml). Toteż jego stężenie wynosi:
\(\displaystyle{ c_{KBrO_{3}}= \frac{n_{KBrO_{3}}}{v_{KBrO_{3}}} = \frac{0.4333 mmola}{27.5 ml}=0.01575 mol/dm^{3}}\)
2.
Coś z danymi nie gra. Nie ma nadmiaru Ag bo jest więcej moli chlorku potasowego niż azotanu srebra (a reagują 1:1). Sprawdź to!
3.
\(\displaystyle{ m_{AgCl}=x}\)
\(\displaystyle{ m_{AgBr}=y}\)
\(\displaystyle{ x+y=0.5 \ g}\)
\(\displaystyle{ x \cdot \frac{M_{Ag}}{M_{AgCl}}+ y \cdot \frac{M_{Ag}}{M_{AgBr}}=0.3317\ g}\)
Z tych dwóch równań wyznaczamy \(\displaystyle{ y}\) i dalej mamy:
\(\displaystyle{ \% Br= \frac{m_{Br}}{0.5g} \cdot 100 \%= \frac{y}{M_{AgBr} \cdot 0.5g} \cdot 100 \%}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 6 sty 2012, o 10:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 11 razy
stężenia/% zawartości
Dzięki wielkie.
W pierwszym już wiem gdzie mam błąd.
Chociaż nie do końca wiem skąd nagle 0,65 mmola a potem 1,3 mmola? Możesz mi powiedzieć jak to obliczyłeś? Bo rozumiem należy uwzględnić współmierność, ale skąd to 1,3? Coś chyba przeoczyłam...
Faktycznie w drugim zadaniu coś jest nie halo.
Jeszcze raz dzięki;)
W pierwszym już wiem gdzie mam błąd.
Chociaż nie do końca wiem skąd nagle 0,65 mmola a potem 1,3 mmola? Możesz mi powiedzieć jak to obliczyłeś? Bo rozumiem należy uwzględnić współmierność, ale skąd to 1,3? Coś chyba przeoczyłam...
Faktycznie w drugim zadaniu coś jest nie halo.
Jeszcze raz dzięki;)
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
stężenia/% zawartości
Po prostu w jednej cząsteczce arszeniku są dwa atomy arsenu (patrz jego wzór), a więc w jednym molu arszeniku są dwa mole arsenu (także jonów As(3+)), a więc w X molach arszeniku jest 2X moli arsenu ....a 1.3 to 0.65 razy 2.