"Wietrzenie" alkohlu etylowego ;)

Gambit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 8 wrz 2004, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łowicz
Podziękował: 2 razy

"Wietrzenie" alkohlu etylowego ;)

Post autor: Gambit »

Temat zaczerpnięty z imprezy: Często mówi sięm żeby nie zostawiać wódki odkręconej, ponieważ zwietrzeje . Co to znaczy, mówiąć ściślej, że 40% alkohol etylowy pozostawiony w temperaturze pokojowej "wietrzeje"? Chodzi o parowanie? utlenianie? Coś innego?
Jak długo odkręcona butelka wódki musi stać, aby "zwietrzeć" wystarczająco, aby zmienić odczuwalnie swój smak? Czy 25-cio ml kieliszek wódki, zmieni swój smak, stojąc 0,5h w temperaturze około 23 stopni Celsjusza (pomijając zmianę temperatury)? Po jakim czasie zmieni swój smak?
Neecze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 28 paź 2006, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń, UMK
Pomógł: 1 raz

"Wietrzenie" alkohlu etylowego ;)

Post autor: Neecze »

Smak jest sprawą dosyć indywidualną, więc nie jest możliwe przeprowadzenie powtarzalnych eksperymentów związanych ze smakiem właśnie. Możnaby jednak zbadać stężenie alkoholu. No i tu wystarczy porównać sobie temperatury wrzenia alkoholu etylowego i wody, żeby zobaczyć jak się sprawa ma. Etanol jest łatwiej lotny - więc będzie ubywał szybciej. Trudno powiedzieć jak szybko, bo to (poza temperaturą otoczenia) zależeć będzie i od ciśnienia, ruchów powietrza i szerokości wylotu naczynia.
Awatar użytkownika
Sokół
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 451
Rejestracja: 17 wrz 2006, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 55 razy

"Wietrzenie" alkohlu etylowego ;)

Post autor: Sokół »

bakterie obecne w powietrzu potrafia utlenic alkohol etylowy do kwasu octowego. Nie wiem jak szybko to zachodzi, ale w 0,5h to te bakterie chyba tak znaczaco na smak wodki nie wplyna
ODPOWIEDZ