Temat zaczerpnięty z imprezy: Często mówi sięm żeby nie zostawiać wódki odkręconej, ponieważ zwietrzeje . Co to znaczy, mówiąć ściślej, że 40% alkohol etylowy pozostawiony w temperaturze pokojowej "wietrzeje"? Chodzi o parowanie? utlenianie? Coś innego?
Jak długo odkręcona butelka wódki musi stać, aby "zwietrzeć" wystarczająco, aby zmienić odczuwalnie swój smak? Czy 25-cio ml kieliszek wódki, zmieni swój smak, stojąc 0,5h w temperaturze około 23 stopni Celsjusza (pomijając zmianę temperatury)? Po jakim czasie zmieni swój smak?
"Wietrzenie" alkohlu etylowego ;)
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 28 paź 2006, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń, UMK
- Pomógł: 1 raz
"Wietrzenie" alkohlu etylowego ;)
Smak jest sprawą dosyć indywidualną, więc nie jest możliwe przeprowadzenie powtarzalnych eksperymentów związanych ze smakiem właśnie. Możnaby jednak zbadać stężenie alkoholu. No i tu wystarczy porównać sobie temperatury wrzenia alkoholu etylowego i wody, żeby zobaczyć jak się sprawa ma. Etanol jest łatwiej lotny - więc będzie ubywał szybciej. Trudno powiedzieć jak szybko, bo to (poza temperaturą otoczenia) zależeć będzie i od ciśnienia, ruchów powietrza i szerokości wylotu naczynia.
- Sokół
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 17 wrz 2006, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 55 razy
"Wietrzenie" alkohlu etylowego ;)
bakterie obecne w powietrzu potrafia utlenic alkohol etylowy do kwasu octowego. Nie wiem jak szybko to zachodzi, ale w 0,5h to te bakterie chyba tak znaczaco na smak wodki nie wplyna