Zawartość procentowa argonu w powietrzu wynosi \(\displaystyle{ 0.93}\)% objętościowych. Oblicz ile decymetrów sześciennych argonu znajduje się w pokoju o wymiarach \(\displaystyle{ 5 m \cdot 3 m \cdot 2,5 m}\)
No to obliczamy (przepisałem to z zadane.pl):
\(\displaystyle{ V=abc}\)
\(\displaystyle{ V= 50 \cdot 300 \cdot 250 = 37500 dm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ 37500 \cdot 0.0093 = 348.75 dm ^{3}}\)
Pytanie: Skąd się wzięło \(\displaystyle{ 0.0093}\)?
Obliczanie objętości przy znanej zawartości procentowej
-
- Użytkownik
- Posty: 311
- Rejestracja: 30 gru 2011, o 02:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puławy
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 53 razy
Obliczanie objętości przy znanej zawartości procentowej
\(\displaystyle{ 0.0093=0.93\%}\)??
a tak poza tym:
\(\displaystyle{ V=50dm \cdot 30dm \cdot 25dm= 37500dm^{3} \\
V_{Ar}=37500dm^{3} \cdot 0.93\%= 348.75dm^{3}}\)
a tak poza tym:
\(\displaystyle{ V=50dm \cdot 30dm \cdot 25dm= 37500dm^{3} \\
V_{Ar}=37500dm^{3} \cdot 0.93\%= 348.75dm^{3}}\)