Witam
Prosze o nakierowanie lub rozwiazanie ( ale wolalbym wiedizec jak zrobic ) zadan z chemii.
Zadanie 1
Obliczyc ile kg kwasu fosforowego i wodorotlenku sodu nalezy uzyc aby otrzymac \(\displaystyle{ 20000}\) mmoli fosforanu sodu.
Zadanie 2
Obliczyc ile \(\displaystyle{ \mbox{dm}^{3}}\) chloroformu o gestosci \(\displaystyle{ 1,498 \frac{\mbox{g}}{ \mbox{cm}^{3}}}\) i ile \(\displaystyle{ \mbox{dm}^{3}}\) wody nalezy zmieszac, aby otrzymac \(\displaystyle{ 0,45\mbox{kg}\ 18\%}\) roztworu.
AD 1.
\(\displaystyle{ H _{3}PO _{4}}\) - kwas fosforowy
\(\displaystyle{ NaOH}\) - wodorotlenek sodu
\(\displaystyle{ NaPO _{4} PO _{4} \cdot 12 H_{2}O}\) - fosforan sodu
\(\displaystyle{ 20000}\) mmoli - \(\displaystyle{ 20}\) mol
Jakie proporcje ustawic?
Czy najpierw rownanie i wspolczynniki?
Milimole kwas fosforowy, gestość chloroformu, mmol
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 26 cze 2011, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 5 razy
Milimole kwas fosforowy, gestość chloroformu, mmol
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, o 22:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Milimole kwas fosforowy, gestość chloroformu, mmol
Ad.1.
Ten Twój wzór fosforanu sodowego cosik nie teges.
Najpierw napiszmy reakcję:
\(\displaystyle{ H_{3}PO_{4}+3NaOH \to Na_{3}PO_{4}+3H_{2}O}\)
Z 1 mola kwasu fosforowego i 3 moli wodorotlenku sodowego powstaje 1 mol fosforanu sodowego (bez znaczenia czy bezwodny czy dwunastowodny). Uwzględniając, że 20000 mmoli = 20 moli mamy proporcje:
\(\displaystyle{ 1mol \ H_{3}PO_{4} ----- 1 mol \ Na_{3}PO_{4}}\)
\(\displaystyle{ M_{H_{3}PO_{4}} ----- 1 mol \ Na_{3}PO_{4}}\)
\(\displaystyle{ 98 \ g/mol ----- 1 \ mol Na_{3}PO_{4}}\)
\(\displaystyle{ X ----- 20 \ moli \ Na_{3}PO_{4}}\)
------------------------------------------
\(\displaystyle{ X= \frac{20 \ moli \cdot 98 \ g/mol}{1 \ mol} = 1960 \ g = 1.96 \ kg}\)
Taka sama historia z NaOH
\(\displaystyle{ 3mole \ NaOH ----- 1 mol \ Na_{3}PO_{4}}\)
\(\displaystyle{ 3 \cdot M_{NaOH} ----- 1 mol \ Na_{3}PO_{4}}\)
\(\displaystyle{ 3 \cdot 40 \ g/mol ----- 1 mol \ Na_{3}PO_{4}}\)
\(\displaystyle{ Y ----- 20 moli \ Na_{3}PO_{4}}\)
------------------------------------------
\(\displaystyle{ Y= \frac{20 \ moli \cdot 3 \cdot 40 \ g/mol}{1 \ mol} = 2400 \ g = 2.40 \ kg}\)
Ad.2.
Przede wszystkim wielkie gratulacje dla twórcy zadania, który uznał, że chloroform dobrze rozpuszcza się w wodzie
Załóżmy, że zadanie zaczyna się: "Gdyby chloroform dobrze rozpuszczał się wodzie ...." to wtedy:
\(\displaystyle{ m_{chloroformu}=m_{r-ru} \cdot c_{p}=0.45 \ kg \cdot 18 \%=0.081 \ kg=81 \ g}\)
\(\displaystyle{ V_{chloroformu}= \frac{m_{chloroformu}}{d_{chloroformu}} =\frac{81 \ g}{1.498 \ g/cm^{3}}=54.07 \ cm^{3}=0.05407 \ dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ m_{wody}=m_{r-ru} -m_{chloroformu}=0.45 \ kg - 0.081 \ kg=0.369 \ kg}\)
przyjmując gęstość wody \(\displaystyle{ 1g/cm^{3}}\):
\(\displaystyle{ V_{wody}= \frac{m_{wody}}{d_{wody}} =\frac{369 \ g}{1 \ g/cm^{3}}=369 \ cm^{3}=0.369 \ dm^{3}}\)
Ten Twój wzór fosforanu sodowego cosik nie teges.
Najpierw napiszmy reakcję:
\(\displaystyle{ H_{3}PO_{4}+3NaOH \to Na_{3}PO_{4}+3H_{2}O}\)
Z 1 mola kwasu fosforowego i 3 moli wodorotlenku sodowego powstaje 1 mol fosforanu sodowego (bez znaczenia czy bezwodny czy dwunastowodny). Uwzględniając, że 20000 mmoli = 20 moli mamy proporcje:
\(\displaystyle{ 1mol \ H_{3}PO_{4} ----- 1 mol \ Na_{3}PO_{4}}\)
\(\displaystyle{ M_{H_{3}PO_{4}} ----- 1 mol \ Na_{3}PO_{4}}\)
\(\displaystyle{ 98 \ g/mol ----- 1 \ mol Na_{3}PO_{4}}\)
\(\displaystyle{ X ----- 20 \ moli \ Na_{3}PO_{4}}\)
------------------------------------------
\(\displaystyle{ X= \frac{20 \ moli \cdot 98 \ g/mol}{1 \ mol} = 1960 \ g = 1.96 \ kg}\)
Taka sama historia z NaOH
\(\displaystyle{ 3mole \ NaOH ----- 1 mol \ Na_{3}PO_{4}}\)
\(\displaystyle{ 3 \cdot M_{NaOH} ----- 1 mol \ Na_{3}PO_{4}}\)
\(\displaystyle{ 3 \cdot 40 \ g/mol ----- 1 mol \ Na_{3}PO_{4}}\)
\(\displaystyle{ Y ----- 20 moli \ Na_{3}PO_{4}}\)
------------------------------------------
\(\displaystyle{ Y= \frac{20 \ moli \cdot 3 \cdot 40 \ g/mol}{1 \ mol} = 2400 \ g = 2.40 \ kg}\)
Ad.2.
Przede wszystkim wielkie gratulacje dla twórcy zadania, który uznał, że chloroform dobrze rozpuszcza się w wodzie
Załóżmy, że zadanie zaczyna się: "Gdyby chloroform dobrze rozpuszczał się wodzie ...." to wtedy:
\(\displaystyle{ m_{chloroformu}=m_{r-ru} \cdot c_{p}=0.45 \ kg \cdot 18 \%=0.081 \ kg=81 \ g}\)
\(\displaystyle{ V_{chloroformu}= \frac{m_{chloroformu}}{d_{chloroformu}} =\frac{81 \ g}{1.498 \ g/cm^{3}}=54.07 \ cm^{3}=0.05407 \ dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ m_{wody}=m_{r-ru} -m_{chloroformu}=0.45 \ kg - 0.081 \ kg=0.369 \ kg}\)
przyjmując gęstość wody \(\displaystyle{ 1g/cm^{3}}\):
\(\displaystyle{ V_{wody}= \frac{m_{wody}}{d_{wody}} =\frac{369 \ g}{1 \ g/cm^{3}}=369 \ cm^{3}=0.369 \ dm^{3}}\)