Oblicz pH roztworu HCl o stęż molowym\(\displaystyle{ 2,5 mol/dm ^{3}\)?
Wiem że mocne kwasy dysocjują w 100% i stężenie \(\displaystyle{ [H ^{+}]}\)powinno być w takim razie równe stężeniu molowemu tylko w takim razie pH wychodzi ujemne co powinno być złym wynikiem :/.
pytanie z pH
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 21:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 11:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żory
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 12 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 21:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 11:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żory
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 12 razy
pytanie z pH
W takim razie jedyne co mogę powiedzieć to to że korzystasz ze złego wzoru:) W istocie istnieje lepszy wzór, który jest istotny dla mocnych kwasów. Wybacz, że go tutaj nie napiszę, ale nie umiem go znaleźć w internecie. Dobre książki do chemii rozszerzonej powinny mieć go wypisane.
Nawiasem mówiąc istnieją kwasy o ujemnym pH, jednak akurat kwas solny chyba do niego nie należy
Nawiasem mówiąc istnieją kwasy o ujemnym pH, jednak akurat kwas solny chyba do niego nie należy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
pytanie z pH
Wszystko w aktywności. Dla małych stężeń można przyjąć, że aktywność jest równa stężeniu. Jednak dla dużych stężeń trzeba liczyć współczynniki aktywności bo pH to tak naprawdę -log z aktywności.
\(\displaystyle{ I - sila \ jonowa}\)
\(\displaystyle{ f - wspolczynnik \ aktywności}\)
\(\displaystyle{ z_{i} - ladunek \ i-tego \ jonu}\)
\(\displaystyle{ c_{i} - stezenie \ i-tego \ jonu}\)
\(\displaystyle{ a_{i}=f_{i} \cdot c_{i}}\)
\(\displaystyle{ logf_{i}=-0.509 \cdot z_{i}^{2} \sqrt{I}}\)
\(\displaystyle{ I=0.5 \cdot \sum_{n=1}^{k} c_{i} \cdot z_{i}^{2}}\)
\(\displaystyle{ I=0.5 \cdot ([H^{+}] \cdot (1)^{2}+[Cl^{-}] \cdot (-1)^{2})=0.5 \cdot (2.5 \cdot 1 +2.5 \cdot 1)=2.5}\)
\(\displaystyle{ logf_{i}=-0.509 \cdot (1^{2}) \sqrt{2.5}=-0.8048}\)
\(\displaystyle{ f_{H^{+}}=0.15675}\)
\(\displaystyle{ a_{H^{+}}=0.15675 \cdot 2.5 \ mol/dm^{3}=0.391875 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ pH=-loga_{H^{+}}=0.4068}\)
BTW
Na współczynnik aktywności użyłem wzoru b.uproszczonego. Dla tak ogromnej siły jonowej (2.5) istnieją dokładniejsze wzorki:
Chyba najczęściej stosowane przybliżenie dla r-rów o dużej sile jonowej:
\(\displaystyle{ logf_{i}= \frac{-0.509 \cdot z_{i}^{2} \sqrt{I}}{1+\sqrt{I}}}\)
u nas więc:
\(\displaystyle{ logf_{H^{+}}= \frac{-0.509 \cdot 1^{2} \sqrt{2.5}}{1+\sqrt{2.5}}=-0.3118}\)
\(\displaystyle{ f_{H^{+}}=0.4878}\)
itd....znaną drogą
\(\displaystyle{ I - sila \ jonowa}\)
\(\displaystyle{ f - wspolczynnik \ aktywności}\)
\(\displaystyle{ z_{i} - ladunek \ i-tego \ jonu}\)
\(\displaystyle{ c_{i} - stezenie \ i-tego \ jonu}\)
\(\displaystyle{ a_{i}=f_{i} \cdot c_{i}}\)
\(\displaystyle{ logf_{i}=-0.509 \cdot z_{i}^{2} \sqrt{I}}\)
\(\displaystyle{ I=0.5 \cdot \sum_{n=1}^{k} c_{i} \cdot z_{i}^{2}}\)
\(\displaystyle{ I=0.5 \cdot ([H^{+}] \cdot (1)^{2}+[Cl^{-}] \cdot (-1)^{2})=0.5 \cdot (2.5 \cdot 1 +2.5 \cdot 1)=2.5}\)
\(\displaystyle{ logf_{i}=-0.509 \cdot (1^{2}) \sqrt{2.5}=-0.8048}\)
\(\displaystyle{ f_{H^{+}}=0.15675}\)
\(\displaystyle{ a_{H^{+}}=0.15675 \cdot 2.5 \ mol/dm^{3}=0.391875 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ pH=-loga_{H^{+}}=0.4068}\)
BTW
Na współczynnik aktywności użyłem wzoru b.uproszczonego. Dla tak ogromnej siły jonowej (2.5) istnieją dokładniejsze wzorki:
Chyba najczęściej stosowane przybliżenie dla r-rów o dużej sile jonowej:
\(\displaystyle{ logf_{i}= \frac{-0.509 \cdot z_{i}^{2} \sqrt{I}}{1+\sqrt{I}}}\)
u nas więc:
\(\displaystyle{ logf_{H^{+}}= \frac{-0.509 \cdot 1^{2} \sqrt{2.5}}{1+\sqrt{2.5}}=-0.3118}\)
\(\displaystyle{ f_{H^{+}}=0.4878}\)
itd....znaną drogą