Iloczyn ropuszczalności

chris1005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 20 cze 2010, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze

Iloczyn ropuszczalności

Post autor: chris1005 »

Proszę o pomoc w zadaniu, nie wiem dlaczego, ale wynik nie wychodzi mi poprawny. Ile milimoli żelaza pozostanie w roztworze, jeżeli do 180 ml roztworu \(\displaystyle{ FeCl _{3}}\) (c = 0,1 \(\displaystyle{ \frac{mol}{dm ^{3} }}\)) doda się 20 ml 4,8-procentowego roztworu amoniaku o gęstości 0,98 \(\displaystyle{ \frac{g}{cm ^{3} }}\) ? \(\displaystyle{ K _{so,Fe(OH) _{3} }}\) = \(\displaystyle{ 2.51 \cdot 10 ^{-39}}\).
ODPOWIEDZ