związki kompleksowe
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 21:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 4 razy
związki kompleksowe
Do roztworu \(\displaystyle{ Ni(NO _{2} ) _{2}}\)o stężeniu masowym \(\displaystyle{ 27.5 g/dm ^{3}}\), dodawano małymi porcjami roztwór \(\displaystyle{ NH _{3}}\) o stężeniu masowym 7%. Początkowo zaobserwowano wytrącenie się osadu, który następnie się roztworzył (powstaje \(\displaystyle{ Ni(NH _{3} ) _{6} ^{2+}}\) ). Jakie będzie molowe stężenie w \(\displaystyle{ ( mol/l)}\) tego kationu w roztworze końcowym, jeśli użyto stechiometrycznej ilości roztworu \(\displaystyle{ NH _{3}}\)? Proszę założyć, że gęstość roztworu \(\displaystyle{ NH _{3}}\) wynosi \(\displaystyle{ 1,00 g/cm ^{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
związki kompleksowe
Policzmy stężenia molowe:
\(\displaystyle{ C_{Ni(NO_{2})_{2}}= \frac{27.5 \ g}{M_{Ni(NO_{2})_{2}}1 \ dm^{3}}= \frac{27.5 \ g}{150.7 \ g/mol \cdot 1 \ dm^{3}}=0.1825 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ C_{NH_{3}}= \frac{7 \ g}{M_{NH_{3}} \cdot 0.1 \ dm^{3}} = \frac{7 \ g}{17 \ g/mol \cdot 0.1 \ dm^{3}}=4.12 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ Ni^{2+}+6NH_{3} \iff [Ni(NH_{3})_{6}]^{2+}}\)
Reagują w stosunku molowym 1:6.
Niech:
\(\displaystyle{ V}\) - objętość roztworu niklu(II)
wtedy:
\(\displaystyle{ n_{Ni(NO_{2})_{2}}=V \cdot 0.1825 \ mol/dm^{3}}\)
moli amoniaku ma być 6 razy więcej
\(\displaystyle{ n_{NH_{3}}=V_{NH_{3}} \cdot 4.12 \ mol/dm^{3}=6 \cdot (V \cdot 0.1825 \ mol/dm^{3})}\)
czyli:
\(\displaystyle{ V_{NH_{3}}=0.2658 \cdot V}\)
Końcowa objętość roztworu wynosi więc:
\(\displaystyle{ V_{k}=V+V_{NH_{3}}=V+0.2658 \cdot V=1.2658 \cdot V}\)
Natomiast liczba moli jonu kompleksowego jest równa liczbie moli jonów niklu(II):
\(\displaystyle{ n_{kompl.}=n_{Ni(NO_{2})_{2}}=V \cdot 0.1825 \ mol/dm^{3}}\)
Toteż stężenie jonu kompleksowego wynosi:
\(\displaystyle{ C_{kompl.}= \frac{n_{kompl.}}{V_{k}}= \frac{V \cdot 0.1825\ mol/dm^{3}}{1.2658 \cdot V}=0.1442 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ C_{Ni(NO_{2})_{2}}= \frac{27.5 \ g}{M_{Ni(NO_{2})_{2}}1 \ dm^{3}}= \frac{27.5 \ g}{150.7 \ g/mol \cdot 1 \ dm^{3}}=0.1825 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ C_{NH_{3}}= \frac{7 \ g}{M_{NH_{3}} \cdot 0.1 \ dm^{3}} = \frac{7 \ g}{17 \ g/mol \cdot 0.1 \ dm^{3}}=4.12 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ Ni^{2+}+6NH_{3} \iff [Ni(NH_{3})_{6}]^{2+}}\)
Reagują w stosunku molowym 1:6.
Niech:
\(\displaystyle{ V}\) - objętość roztworu niklu(II)
wtedy:
\(\displaystyle{ n_{Ni(NO_{2})_{2}}=V \cdot 0.1825 \ mol/dm^{3}}\)
moli amoniaku ma być 6 razy więcej
\(\displaystyle{ n_{NH_{3}}=V_{NH_{3}} \cdot 4.12 \ mol/dm^{3}=6 \cdot (V \cdot 0.1825 \ mol/dm^{3})}\)
czyli:
\(\displaystyle{ V_{NH_{3}}=0.2658 \cdot V}\)
Końcowa objętość roztworu wynosi więc:
\(\displaystyle{ V_{k}=V+V_{NH_{3}}=V+0.2658 \cdot V=1.2658 \cdot V}\)
Natomiast liczba moli jonu kompleksowego jest równa liczbie moli jonów niklu(II):
\(\displaystyle{ n_{kompl.}=n_{Ni(NO_{2})_{2}}=V \cdot 0.1825 \ mol/dm^{3}}\)
Toteż stężenie jonu kompleksowego wynosi:
\(\displaystyle{ C_{kompl.}= \frac{n_{kompl.}}{V_{k}}= \frac{V \cdot 0.1825\ mol/dm^{3}}{1.2658 \cdot V}=0.1442 \ mol/dm^{3}}\)
Ostatnio zmieniony 14 cze 2012, o 16:35 przez pesel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 21:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 4 razy
związki kompleksowe
tutaj również wynik się nie zgadza:/-- 14 cze 2012, o 16:54 --Wydaje mi się że \(\displaystyle{ NH _{3}}\) nie powinno być 6 razy więcej tylko 6 moli bo użyto stechiometryczną ilość ale dalej mi nie wychodzi dobry wynik
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 21:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 4 razy
związki kompleksowe
tak masz racje ale ze mnie gapa:P tam ma być \(\displaystyle{ Ni(NO _{3}) _{2}}\) o i teraz się wszystko zgadza