stężenie procentowe
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 21:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 4 razy
stężenie procentowe
Temperatura wrzenia roztworu gliceryny w wodzie wynosi \(\displaystyle{ 105.4ºC}\) . Oblicz stężenie procentowe gliceryny w tym roztworze. \(\displaystyle{ K _{eb} =0,52}\); \(\displaystyle{ M _{gliceryny} = 92 g/mol}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
stężenie procentowe
\(\displaystyle{ M_{s}= \frac{K_{eb} \cdot C_{w}}{\Delta T_{wrz}}}\)
to:
\(\displaystyle{ C_{w}= \frac{M_{s} \cdot \Delta T_{wrz}}{K_{eb}}=\frac{92 \cdot (105.4-100)}{0.52}=955.38 \ g_{subst}/_{1000g_{rozp}}}\)
Teraz tylko zamienić stężenie wyrażone w gramach substancji rozpuszczonej na 1000 g rozpuszczalnika na stężenie procentowe:
\(\displaystyle{ C_{p}= \frac{955.38 \ g}{1955.38 \ g} \cdot 100 \%=48.86 \%}\)
To samo po prostu z definicji stałej ebulioskopowej czyli 0.52 oznacza, że na 1kg czystego rozpuszczalnika musi przypadać 1mol gliceryny aby podwyższyć temperaturę wrzenia o 0.52 stopnia. U nas podwyższenie wynosiło 5.4 stopnia a więc musiało być 5.4/0.52=10.38 mola gliceryny. Itd...
to:
\(\displaystyle{ C_{w}= \frac{M_{s} \cdot \Delta T_{wrz}}{K_{eb}}=\frac{92 \cdot (105.4-100)}{0.52}=955.38 \ g_{subst}/_{1000g_{rozp}}}\)
Teraz tylko zamienić stężenie wyrażone w gramach substancji rozpuszczonej na 1000 g rozpuszczalnika na stężenie procentowe:
\(\displaystyle{ C_{p}= \frac{955.38 \ g}{1955.38 \ g} \cdot 100 \%=48.86 \%}\)
To samo po prostu z definicji stałej ebulioskopowej czyli 0.52 oznacza, że na 1kg czystego rozpuszczalnika musi przypadać 1mol gliceryny aby podwyższyć temperaturę wrzenia o 0.52 stopnia. U nas podwyższenie wynosiło 5.4 stopnia a więc musiało być 5.4/0.52=10.38 mola gliceryny. Itd...