roztwór glikolu
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 21:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 4 razy
roztwór glikolu
W zbiorniku mamy roztwór wodny glikolu etylenowego. Stosunek masowy glikolu do wody wynosi \(\displaystyle{ 15/69}\). Oblicz do jakiej temperatury, w \(\displaystyle{ º C}\), roztwór ten nie zamarznie ? \(\displaystyle{ K _{kr} =1,86}\); \(\displaystyle{ M _{glikolu} = 62 g/mol}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
roztwór glikolu
Stosunek masowy glikol:woda=15:69 a więc na 1000g wody przypada:
\(\displaystyle{ \frac{1000 \ g \cdot 15 \ g}{69 \ g} = 217.39 \ g}\) glikolu
ponieważ:
\(\displaystyle{ \Delta T_{krz}= \frac{K_{kr} \c_{w}}{M_{s}}= \frac{1.86 \217.39 \ g}{62 \ g/mol}=6.52^{o}}\)
A więc roztwór w zbiorniku nie zamarznie do temp. (temp. krzepnięcia czystej wody wiadomo jaka):
\(\displaystyle{ O^{o}C-6.52^{o}C=-6.52^{o}C}\)
Lub z definicji stałej krioskopowej tzn jeżeli 1mol glikolu przypada na 1kg rozpuszczalnika to obniżenie temperatury krzepnięcia wynosi 1.86 stopnia. My mamy 217.39/62=3.5 mola a więc obniżenie będzie wynosiło 3.5*1.86=6.52 st.
\(\displaystyle{ \frac{1000 \ g \cdot 15 \ g}{69 \ g} = 217.39 \ g}\) glikolu
ponieważ:
\(\displaystyle{ \Delta T_{krz}= \frac{K_{kr} \c_{w}}{M_{s}}= \frac{1.86 \217.39 \ g}{62 \ g/mol}=6.52^{o}}\)
A więc roztwór w zbiorniku nie zamarznie do temp. (temp. krzepnięcia czystej wody wiadomo jaka):
\(\displaystyle{ O^{o}C-6.52^{o}C=-6.52^{o}C}\)
Lub z definicji stałej krioskopowej tzn jeżeli 1mol glikolu przypada na 1kg rozpuszczalnika to obniżenie temperatury krzepnięcia wynosi 1.86 stopnia. My mamy 217.39/62=3.5 mola a więc obniżenie będzie wynosiło 3.5*1.86=6.52 st.