Potrzebne na dzisiaj. Proszę o zrobienie przynajmniej 2 z 5 zadań.
1. Ile gramów wody i ile gramów chlorku wapnia zawiera 60g 12% roztworu?
2. Rozpuszczono 35g chlorku sodu w 300g wody i otrzymano roztwór o gęstości 1,3g/\(\displaystyle{ cm^{3}}\). Oblicz stężenie molowe tego roztworu.
3. Zmieszano 700 \(\displaystyle{ cm^{3}}\) roztworu NaOH o stężeniu 0,6 mol/dm^3 oraz 650 cm^3 roztworu NaOH o stężeniu 0,4 mol/\(\displaystyle{ dm^{3}}\). Ile wynosiło stężenie molowe otrzymanego roztworu?
4. Do 440g roztworu kwasu solnego o stężeniu 25% dodano 50g wody. Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu.
5. Ile gramów NaCl otrzymamy po odparowaniu do sucha 650 \(\displaystyle{ cm^{3}}\) 0,8-molowego roztworu?
Stężenia procentowe
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Stężenia procentowe
\(\displaystyle{ 60g}\) to masa całego roztworu. Jeżeli roztwór jest 12%-owy, to 12% tego roztworu to masa substancji, a reszta to masa wody.
W tych zadaniach operujesz na tym wzorze i uważaj, abyś nigdzie się nie pomyliła:
\(\displaystyle{ C_{p}= \frac{m_{s}}{m_{r}} \cdot 100 \%}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ C_{p}}\)- stężenie procentowe
\(\displaystyle{ m_{s}}\)- masa substancji
\(\displaystyle{ m_{r}}\)- masa roztworu.
Przyda Ci się jeszcze to:
\(\displaystyle{ m_{r}=m_{s}+m_{roz}}\)
gdzie \(\displaystyle{ m_{roz}}\) to masa rozpuszczalnika, czyli zazwyczaj wody.
Pozdrawiam!
W tych zadaniach operujesz na tym wzorze i uważaj, abyś nigdzie się nie pomyliła:
\(\displaystyle{ C_{p}= \frac{m_{s}}{m_{r}} \cdot 100 \%}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ C_{p}}\)- stężenie procentowe
\(\displaystyle{ m_{s}}\)- masa substancji
\(\displaystyle{ m_{r}}\)- masa roztworu.
Przyda Ci się jeszcze to:
\(\displaystyle{ m_{r}=m_{s}+m_{roz}}\)
gdzie \(\displaystyle{ m_{roz}}\) to masa rozpuszczalnika, czyli zazwyczaj wody.
Pozdrawiam!
Stężenia procentowe
ale ja dalej nie wiem jak dobrze podstawić do wzoru te zadania.
może mały przykład.
może mały przykład.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Stężenia procentowe
Zad 1
\(\displaystyle{ 60g \cdot 12 \%=7,2g}\) to masa chlorku wapnia w tym roztworze.
\(\displaystyle{ 60g-7,2g=52,8g}\) to masa wody w tym roztworze.
Zad 4 jest typowo na wzór: \(\displaystyle{ C_{p}= \frac{m_{s}}{m_{r}} \cdot 100 \%}\) podstaw do nie go dane oblicz stężenie po dodaniu wody.
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ 60g \cdot 12 \%=7,2g}\) to masa chlorku wapnia w tym roztworze.
\(\displaystyle{ 60g-7,2g=52,8g}\) to masa wody w tym roztworze.
Zad 4 jest typowo na wzór: \(\displaystyle{ C_{p}= \frac{m_{s}}{m_{r}} \cdot 100 \%}\) podstaw do nie go dane oblicz stężenie po dodaniu wody.
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 1708
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Stężenia procentowe
Ad.2
\(\displaystyle{ m_{r}=35 \ g + 300 \ g = 335 \ g}\)
\(\displaystyle{ V_{r}= \frac{m_{r}}{d} =\frac{335 \ g}{1.3 \ g/cm^{3}}=257.7 \ cm^{3}=0.2577 \ dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ n_{NaCl= \frac{m_{NaCl}}{M_{NaCl}} }=\frac{30 \ g}{58.5 \ g/mol} }=0.51 \ mola}\)
\(\displaystyle{ c_{m}= \frac{n_{NaCl}}{V_{r}}= \frac{0.51 / mola}{0.2577 \ dm^{3}} = 1.98 \ mol/dm^{3}}\)
Ad.3
\(\displaystyle{ c_{m}= \frac{n_{NaOH}}{V_{r}} = \frac{0.7 \ dm^{3} \cdot 0.6 \ mol/dm^{3} + 0.65 \ dm^{3} \cdot 0.4 \ mol/dm^{3}}{0.7 \ dm^{3}+0.65 \ dm^{3}}= \frac{0.68 \ mola}{1.35 \ dm^{3}}=0.504 \ mol/dm^{3}}\)
Ad.4
\(\displaystyle{ m{s}=m_{r} \cdot c_{p}=440 \ g \cdot 25 \%=110 \ g}\)
\(\displaystyle{ c_{p}= \frac{m_{s}}{m_{r}+m{H_{2}O}} \cdot 100 \%= \frac{110 \ g }{440 \ g+50 \ g} \cdot 100 \%=22.45 \%}\)
Ad.5
\(\displaystyle{ n_{NaCl}=V_{r} \cdot c_{m}=0.65 \ dm^{3} \cdot 0.8 \ mol/dm^{3}=0.52 \ mola}\)
\(\displaystyle{ m_{NaCl}=n_{NaCl} \cdot M_{NaCl}=0.52 \ mola \cdot 58.5 \ g/mol=30.42 \ g}\)
\(\displaystyle{ m_{r}=35 \ g + 300 \ g = 335 \ g}\)
\(\displaystyle{ V_{r}= \frac{m_{r}}{d} =\frac{335 \ g}{1.3 \ g/cm^{3}}=257.7 \ cm^{3}=0.2577 \ dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ n_{NaCl= \frac{m_{NaCl}}{M_{NaCl}} }=\frac{30 \ g}{58.5 \ g/mol} }=0.51 \ mola}\)
\(\displaystyle{ c_{m}= \frac{n_{NaCl}}{V_{r}}= \frac{0.51 / mola}{0.2577 \ dm^{3}} = 1.98 \ mol/dm^{3}}\)
Ad.3
\(\displaystyle{ c_{m}= \frac{n_{NaOH}}{V_{r}} = \frac{0.7 \ dm^{3} \cdot 0.6 \ mol/dm^{3} + 0.65 \ dm^{3} \cdot 0.4 \ mol/dm^{3}}{0.7 \ dm^{3}+0.65 \ dm^{3}}= \frac{0.68 \ mola}{1.35 \ dm^{3}}=0.504 \ mol/dm^{3}}\)
Ad.4
\(\displaystyle{ m{s}=m_{r} \cdot c_{p}=440 \ g \cdot 25 \%=110 \ g}\)
\(\displaystyle{ c_{p}= \frac{m_{s}}{m_{r}+m{H_{2}O}} \cdot 100 \%= \frac{110 \ g }{440 \ g+50 \ g} \cdot 100 \%=22.45 \%}\)
Ad.5
\(\displaystyle{ n_{NaCl}=V_{r} \cdot c_{m}=0.65 \ dm^{3} \cdot 0.8 \ mol/dm^{3}=0.52 \ mola}\)
\(\displaystyle{ m_{NaCl}=n_{NaCl} \cdot M_{NaCl}=0.52 \ mola \cdot 58.5 \ g/mol=30.42 \ g}\)