Witam, mam problem z następującym zadaniem , czy ktoś może mnie przynajmniej nakierować na sposób rozwiązania,?
100 \(\displaystyle{ cm ^{3}}\)roztworu KOH o d = 1,45 \(\displaystyle{ g/cm ^{3}}\) zawierającego 44,5% wag. KOH rozcieńczono wodą i otrzymano roztwór o zawartości 20% wag. KOH. Ile dodano wody?
Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuje.
stężenie roztworu
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 21 sty 2011, o 02:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 24 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
stężenie roztworu
Obliczę masę r-ru przed i po dodaniu i będę wiedział ile wody dodano.
\(\displaystyle{ m_{r}= V_{r} \cdot d=100 \ cm^{3} \cdot 1.45 \ g/cm^{3}=145 \ g}\)
\(\displaystyle{ m_{KOH}=m_{r} \cdot c_{p}= 145 \ g \cdot 44.5 \% =64.525 \ g}\)
Teraz obliczę jaka masa roztworu 20% zawiera w sobie taka masę KOH (po po dodaniu wody ona się oczywiście nie zmieniła).
\(\displaystyle{ m_{r}^{'}= \frac{m_{KOH}}{c_{p}} = \frac{64.525 \ g}{20 \%} = 322.625 \ g}\)
A więc:
\(\displaystyle{ m_{H_{2}O}=m_{r}^{'}-m_{r}=322.625 \ g - 145 \ g =182.625 \ g}\)
\(\displaystyle{ m_{r}= V_{r} \cdot d=100 \ cm^{3} \cdot 1.45 \ g/cm^{3}=145 \ g}\)
\(\displaystyle{ m_{KOH}=m_{r} \cdot c_{p}= 145 \ g \cdot 44.5 \% =64.525 \ g}\)
Teraz obliczę jaka masa roztworu 20% zawiera w sobie taka masę KOH (po po dodaniu wody ona się oczywiście nie zmieniła).
\(\displaystyle{ m_{r}^{'}= \frac{m_{KOH}}{c_{p}} = \frac{64.525 \ g}{20 \%} = 322.625 \ g}\)
A więc:
\(\displaystyle{ m_{H_{2}O}=m_{r}^{'}-m_{r}=322.625 \ g - 145 \ g =182.625 \ g}\)