Mole - zadania

Kviateq94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2 cze 2012, o 12:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 1 raz

Mole - zadania

Post autor: Kviateq94 »

Witam wszystkich
Mam dwa zadania z moli których nie potrafię rozwiązać:
1. Oblicz masę chloru zawartą w \(\displaystyle{ 24dm ^{3}}\) gazowego chloru, jeżeli objętość zmierzono w temperaturze \(\displaystyle{ 25^{o}C}\) pod ciśnieniem 950hPa.
2. Oblicz masę 10 cząsteczek kwasu siarkowego (VI).
Nie mogę sobie z nimi poradzić. Daję pomógł czy cokolwiek takiego na tym forum
Pozdrawiam
g00si4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 6 sty 2012, o 10:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 11 razy

Mole - zadania

Post autor: g00si4 »

zad 1
korzystamy ze wzoru Clapeyron'a: pV=nRT
gdzie:
p - ciśnienie [Pa]
V - objętość \(\displaystyle{ [m ^{3}]}\)
n - liczba moli
R - stała gazowa, 8,314 \(\displaystyle{ [ \frac{J}{mol \cdot K} ]}\)
T - temperatura [K]

wystarczy pozamieniać dane na odpowiednie jednostki i podstawić do wzoru
wyliczyć liczbę moli, a następnie przeliczyć ją na gramy

zad 2
Korzystamy z liczby Avogardo, gdzie 1 mol związku chem zawiera \(\displaystyle{ 6,02 \cdot 10 ^{23}}\) atomów/cząsteczek
Czyli jest to zwykła proporcja
Kviateq94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2 cze 2012, o 12:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 1 raz

Mole - zadania

Post autor: Kviateq94 »

Dzięki wielkie Mam jeszcze jedno takie zadanie:
Oblicz ile atomów azotu znajduje się w 80g \(\displaystyle{ (NH _{4}) _{2}S _{2}O _{2}}\)
Złe przepisałam to drugie, chodziło mi o to Jak mi to wytłumaczysz to jesteś wielka!
g00si4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 6 sty 2012, o 10:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 11 razy

Mole - zadania

Post autor: g00si4 »

1. Liczysz masę tego związku.
2. Następnie układasz proporcję na wzór czegoś takiego:
Masa związku ------------- zawiera 2*14g azotu (bo w tym zw są dwa azoty)
80g zw ----------------- zawiera x g azotu.
3. Następnie otrzymaną masę azotu podstawiasz do proporcji z wykorzystaniem liczby Avogardo
ODPOWIEDZ