1) ile moli \(\displaystyle{ NaOH}\) potrzeba do neutralizacji \(\displaystyle{ 15 cm^{3}}\) \(\displaystyle{ \qquad}\) \(\displaystyle{ 6,67 \%}\) \(\displaystyle{ \qquad}\) \(\displaystyle{ H_{2}SO_{4}}\)
o gęstości \(\displaystyle{ 1,045 \frac{g}{cm^3}}\) ; \(\displaystyle{ M_{H_{2}SO_{4}} = 98.07 \frac{g}{mol}}\)
2) Jakie będą stężenia w (\(\displaystyle{ \frac{mg}{dm^{3}}}\)) jonów \(\displaystyle{ Ba^{2+}}\) i \(\displaystyle{ SO_{4}^{2-}}\) w roztworze nad osadem \(\displaystyle{ BaSO^{4}}\)?
\(\displaystyle{ plr[BaSO^{4}]=9,77}\) ;\(\displaystyle{ \qquad}\) \(\displaystyle{ M[Ba^{2+}]=137 \frac{g}{mol}}\) ;\(\displaystyle{ \qquad}\) \(\displaystyle{ M[SO_{4}^{2-}]=96,1 \frac{g}{mol}}\)
Prawidłowe odpowiedzi to:
ad 1) \(\displaystyle{ 0,021}\)
ad 2) \(\displaystyle{ 1,78}\) \(\displaystyle{ \qquad}\) i \(\displaystyle{ 1,25}\)
ale mam problem z dojściem do nich
Ile moli do neutralizacji i stężenia jonów
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 4 cze 2012, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 6 sty 2012, o 10:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 11 razy
Ile moli do neutralizacji i stężenia jonów
reakcja: 2NaOH + H2SO4 ----> Na2SO4 + 2H2O
Masa H2SO4 = 98,07g = 1 mol
Masa NaOH = 40g = 1 mol
przeliczamy stężęnie procentowe kwasu na molowe:
Cp = 6,67% >> czyli w 100g r-ru mamy 6,67g sub
d = 1,045g/cm3
V = 15cm3
1 mol kwasu ----------- 98,07g
x mola kwasu ---------- 6,67g
x = 0,068 mola kwasu
1,045g r-ru -------------- jest w 1 cm3
100g r-ru ------------------ jest w x cm3
x = 95,69 cm3
0,068 mola kwasu ---------------- jest w 95,69 cm3
x mola kwasu ------------------- jest w 1000 cm3
x = 0,711 mol/l >>> stężenie molowe kwasu
obliczamy ile jest moli kwasu w tych 15 cm3:
0,711 mola kwasu --------------- jest w 1000 cm3
x mola kwasu ---------------- jest w 15 cm3
x = 0,0107 mola kwasu
korzystamy z reakcji i układamy proporcję:
na 1 mol kwasu ----------------- przypadają 2 mole NaOH
na 0,0107 mola kwasu ---------- przypada x mola NaOH
x = 0,0214 mola NaOH << tyle potrzeba NaOH do neutralizacji
Masa H2SO4 = 98,07g = 1 mol
Masa NaOH = 40g = 1 mol
przeliczamy stężęnie procentowe kwasu na molowe:
Cp = 6,67% >> czyli w 100g r-ru mamy 6,67g sub
d = 1,045g/cm3
V = 15cm3
1 mol kwasu ----------- 98,07g
x mola kwasu ---------- 6,67g
x = 0,068 mola kwasu
1,045g r-ru -------------- jest w 1 cm3
100g r-ru ------------------ jest w x cm3
x = 95,69 cm3
0,068 mola kwasu ---------------- jest w 95,69 cm3
x mola kwasu ------------------- jest w 1000 cm3
x = 0,711 mol/l >>> stężenie molowe kwasu
obliczamy ile jest moli kwasu w tych 15 cm3:
0,711 mola kwasu --------------- jest w 1000 cm3
x mola kwasu ---------------- jest w 15 cm3
x = 0,0107 mola kwasu
korzystamy z reakcji i układamy proporcję:
na 1 mol kwasu ----------------- przypadają 2 mole NaOH
na 0,0107 mola kwasu ---------- przypada x mola NaOH
x = 0,0214 mola NaOH << tyle potrzeba NaOH do neutralizacji
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 4 cze 2012, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Ile moli do neutralizacji i stężenia jonów
jest to odpowiedz użytkownika piromorfit z portalu zadane.pl ale dzięki za wklejenie (też miałem to zrobić)
Dalej mam problem z zadaniem nr 2.
Dalej mam problem z zadaniem nr 2.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Ile moli do neutralizacji i stężenia jonów
Ad.2
\(\displaystyle{ BaSO_{4}=Ba^{2+}+SO_{4}^{2-}}\)
\(\displaystyle{ K_{so}=[Ba^{2+}] \cdot [SO_{4}^{2-}]=10^{-9.77}}\)
ponieważ:
\(\displaystyle{ [Ba^{2+}] =[SO_{4}^{2-}]=R}\) gdzie \(\displaystyle{ R}\) rozpuszczalność w \(\displaystyle{ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ K_{so}=R \cdot R=R^{2}=10^{-9.77}}\)
\(\displaystyle{ R=10^{-4.885}=1.3 \cdot 10^{-5} \ mol/dm^{3}=[Ba^{2+}] =[SO_{4}^{2-}]}\)
i teraz tylko zamienić \(\displaystyle{ mol/dm^{3}}\) na \(\displaystyle{ mg/dm^{3}}\):
\(\displaystyle{ [Ba^{2+}]=1.3 \cdot 10^{-5} \ mol/dm^{3} \cdot M_{Ba^{2+}}=1.3 \cdot 10^{-5} \ mol/dm^{3} \cdot 137 \ g/mol=1.78 \cdot 10^{-3} \ g/dm^{3}=1.78 \ mg/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ [SO_{4}^{2-}]=1.3 \cdot 10^{-5} \ mol/dm^{3} \cdot M_{SO_{4}^{2-}}=1.3 \cdot 10^{-5} \ mol/dm^{3} \cdot 96.1 \ g/mol=1.25 \cdot 10^{-3} \ g/dm^{3}=1.25 \ mg/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ BaSO_{4}=Ba^{2+}+SO_{4}^{2-}}\)
\(\displaystyle{ K_{so}=[Ba^{2+}] \cdot [SO_{4}^{2-}]=10^{-9.77}}\)
ponieważ:
\(\displaystyle{ [Ba^{2+}] =[SO_{4}^{2-}]=R}\) gdzie \(\displaystyle{ R}\) rozpuszczalność w \(\displaystyle{ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ K_{so}=R \cdot R=R^{2}=10^{-9.77}}\)
\(\displaystyle{ R=10^{-4.885}=1.3 \cdot 10^{-5} \ mol/dm^{3}=[Ba^{2+}] =[SO_{4}^{2-}]}\)
i teraz tylko zamienić \(\displaystyle{ mol/dm^{3}}\) na \(\displaystyle{ mg/dm^{3}}\):
\(\displaystyle{ [Ba^{2+}]=1.3 \cdot 10^{-5} \ mol/dm^{3} \cdot M_{Ba^{2+}}=1.3 \cdot 10^{-5} \ mol/dm^{3} \cdot 137 \ g/mol=1.78 \cdot 10^{-3} \ g/dm^{3}=1.78 \ mg/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ [SO_{4}^{2-}]=1.3 \cdot 10^{-5} \ mol/dm^{3} \cdot M_{SO_{4}^{2-}}=1.3 \cdot 10^{-5} \ mol/dm^{3} \cdot 96.1 \ g/mol=1.25 \cdot 10^{-3} \ g/dm^{3}=1.25 \ mg/dm^{3}}\)