Witam, mam probelem z rozwiązaniem następującego zadania:
Oblicz masę 1 mola zadady i podaj jej wzór, znajdujacej sie w 40 ml roztworu o stężeniu 12g/l, na którego zobojętnienie zużyto 48 ml 0,25 mol/l HCl.
Mozliwe odpowiedzi: (jednak nie chodzi mi o pomoc typu porawna odp a, b, c tylko naprowadzenie na sposób rozwiazania)
a) 56 g KOH
b) 74 g \(\displaystyle{ Ca(OH)_{2}}\)
c) 97 g \(\displaystyle{ Cu(OH)_{2}}\)
d) 40 g NaOH
masa 1 mola substancji
- forget-me-not
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 19:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
masa 1 mola substancji
Kwasu solnego było 12 mmoli a więc potrzeba 12 mmoli zasady typu \(\displaystyle{ MeOH}\) albo 6 mmoli zasady typu \(\displaystyle{ Me(OH)_{2}}\). Tej zasady w roztworze było 480 mg więc sprawdzamy poszczególne odpowiedzi (to co podano to masy molowe sie wie):
a)
\(\displaystyle{ 480 \ mg/56 \ g=8.5 \ mmola}\) (NIE)
b)
\(\displaystyle{ 480 \ mg/74 \ g=6.5 \ mmola}\) (NIE)
c)
\(\displaystyle{ 480 \ mg/97 \ g=4.95 \ mmola}\) (NIE)
d)
\(\displaystyle{ 480 \ mg/40 \ g=12 \ mmoli}\) (OK)
a)
\(\displaystyle{ 480 \ mg/56 \ g=8.5 \ mmola}\) (NIE)
b)
\(\displaystyle{ 480 \ mg/74 \ g=6.5 \ mmola}\) (NIE)
c)
\(\displaystyle{ 480 \ mg/97 \ g=4.95 \ mmola}\) (NIE)
d)
\(\displaystyle{ 480 \ mg/40 \ g=12 \ mmoli}\) (OK)