miareczkowanie alkacymetryczne

Karolina721
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 184
Rejestracja: 29 mar 2012, o 21:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 31 razy

miareczkowanie alkacymetryczne

Post autor: Karolina721 »

1. Obliczyć pH \(\displaystyle{ 100ml, 0.02N}\) roztworu kwasu szczawiowego, do którego zostało dodane \(\displaystyle{ 0, 20, 50, 100, 200 ml}\) 0,16% roztworu \(\displaystyle{ NaOH}\). Stałe dysocjacji kwasu szczawiowego wynoszą:
\(\displaystyle{ K_{1}=0,054}\)
\(\displaystyle{ K_{2}=5,2 \cdot 10^{-5}}\)-- 2 cze 2012, o 14:47 --nie chodzi mi o rozwiazanie całego zadania tylko nie wiem jak zamienić stężenie normalne na molowe
Proszę o odp:)*
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

miareczkowanie alkacymetryczne

Post autor: pesel »

Kwas szczawiowy jest dwuprotonowy a więc \(\displaystyle{ 0.02N=0.01M}\). Stężenie normalne (IMHO, szkoda, że już nie używane) mówi nam ile równoważników chemicznych danej substancji znajduje się w 1 litrze roztworu. O ile stężenie molowe nie zależy od tego w jakiej reakcji ta substancja bierze udział to stężenie normalne właśnie od tego zależy. Np. 0.1M nadmanganian potasu jest 0.5N (jak idzie z Mn(VII) do Mn(II)), 0.3N (jak idzie z Mn(VII) do Mn(IV)) i wreszcie 0.1N (jak idzie z Mn(VII) do Mn(VI)).
ODPOWIEDZ