W łodzi podwodnej do pochłaniania wydzielanego przez załogę dwutlenku węgla , używa się wodorotlenek litu .
Ile \(\displaystyle{ m ^{3}}\) dwutlenku węgla może pochłonąć 100 kg LiOH ?
Ile dwutlenku węgla ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Ile dwutlenku węgla ?
\(\displaystyle{ 2LiOH+CO_{2} \to Li_{2}CO_{3}+H_{2}O}\)
Dwa mole LiOH pochłaniają mol dwutlenku węgla.
Policzmy ile mamy moli LiOH:
\(\displaystyle{ n_{LiOH}= \frac{m_{LiOH}}{M_{LiOH}} =\frac{100 \ kg}{24 \ g/mol}=\frac{100000 \ g}{24 \ g/mol}= 4166.67 \ mola = 4.17 \ kmola}\)
a więc ta ilość LiOH pochłonie:
\(\displaystyle{ n_{CO_{2}}=0.5 \cdot n_{LiOH} = 2.085 \ kmola \ CO_{2}}\)
1 mol zajmuje \(\displaystyle{ 22.4 \ dm^{3}}\) a 1kmol \(\displaystyle{ 22.4 \ m^{3}}\) więc:
\(\displaystyle{ V_{CO_{2}}=2.085 \ kmola \cdot 22.4 \ m^{3}/kmol=46.7 \ m^{3}}\)
Dwa mole LiOH pochłaniają mol dwutlenku węgla.
Policzmy ile mamy moli LiOH:
\(\displaystyle{ n_{LiOH}= \frac{m_{LiOH}}{M_{LiOH}} =\frac{100 \ kg}{24 \ g/mol}=\frac{100000 \ g}{24 \ g/mol}= 4166.67 \ mola = 4.17 \ kmola}\)
a więc ta ilość LiOH pochłonie:
\(\displaystyle{ n_{CO_{2}}=0.5 \cdot n_{LiOH} = 2.085 \ kmola \ CO_{2}}\)
1 mol zajmuje \(\displaystyle{ 22.4 \ dm^{3}}\) a 1kmol \(\displaystyle{ 22.4 \ m^{3}}\) więc:
\(\displaystyle{ V_{CO_{2}}=2.085 \ kmola \cdot 22.4 \ m^{3}/kmol=46.7 \ m^{3}}\)