Gdzie więcej jonów H+
Gdzie więcej jonów H+
Witam, ostatnio na pracę domową dostałem następujące zadanie: Oblicz, gdzie znajduje się więcej jonów \(\displaystyle{ H ^{+}}\): w roztworze kwasu azotowego (III) o stężeniu \(\displaystyle{ 0,01 \frac{mol}{dm ^{3} }}\) i stopniu dysocjacji \(\displaystyle{ \alpha = 14 \%}\), czy w kwasie solnym o stężeniu \(\displaystyle{ 0,001 \frac{mol}{dm ^{3} }}\) (\(\displaystyle{ \alpha α = 100 \%}\)). W ogóle nie wiem jak się za to zabrać. Z tego co widzę to mam tylko stężenie molowe i alfę. Proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Gdzie więcej jonów H+
Gdzie jest więcej jonów czy gdzie jest ich większe stężenie? Bo jak stężenie to w azotowym (III).
\(\displaystyle{ [H^{+}]=0.01 mol/dm^{3}*14 \% = 0.0014 mol/dm^{3}}\) dla \(\displaystyle{ HNO_{2}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]=0.001 mol/dm^{3}*100 \% = 0.001 mol/dm^{3}}\) dla \(\displaystyle{ HCl}\)
Natomiast jeżeli chodzi o ilość to trzeba znać objętości tych roztworów a przynajmniej ich stosunek.-- 1 cze 2012, o 13:39 --
\(\displaystyle{ [H^{+}]=0.01 mol/dm^{3}*14 \% = 0.0014 mol/dm^{3}}\) dla \(\displaystyle{ HNO_{2}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]=0.001 mol/dm^{3}*100 \% = 0.001 mol/dm^{3}}\) dla \(\displaystyle{ HCl}\)
Natomiast jeżeli chodzi o ilość to trzeba znać objętości tych roztworów a przynajmniej ich stosunek.-- 1 cze 2012, o 13:39 --
IMO, bez tej wiedzy można się w tym zadaniu obejść.major37 pisze:Znasz prawo rozcieńczeń ostwalda ?