1. Pierwiastek, którego atomy mają konfigurację elektronową \(\displaystyle{ K^{2}}\) \(\displaystyle{ L^{8}}\) \(\displaystyle{ M^{11}}\) \(\displaystyle{ N^{2}}\) należy do:
A. czwartego okresu, piątej grupy głównej,
B. piątego okresu, drugiej grupy głównej,
C. czwartego okresu, drugiej grupy pobocznej,
D. czwartego okresu, piątej grupy pobocznej.
2. Jaki wzór ma tlenek żelaza, jeśli jego 8g zawiera 5,6g żelaza?
A. \(\displaystyle{ FeO,}\)
B. \(\displaystyle{ Fe_{3}O_{4}}\),
C. \(\displaystyle{ Fe_{2}O_{3}}\),
D. nie ma takiego tlenku.
3. W pewnym związku azotu z tlenem stosunek masowy tlenu do azotu wynosi 4:7. Związek ten ma wzór:
A. \(\displaystyle{ N_{2}O}\),
B. \(\displaystyle{ NO}\),
C. \(\displaystyle{ N_{2}O_{3}}\),
D. \(\displaystyle{ NO_{2}}\).
4. \(\displaystyle{ N_{2}O_{5}}\) może być jednym z substratów w reakcji otrzymywania:
A. kwasu azotowego (III),
B. azotanu (V) amonu,
C. azotanu (III) sodu,
D. zasady amonowej.
5. Współczynnik x w poniższym równaniu reakcji chemicznej ma wartość: \(\displaystyle{ zMg(OH)_{2}}\) + \(\displaystyle{ wH_{3}PO_{4}}\) -> \(\displaystyle{ yMg_{3}(PO_{4})_{2}}\) + \(\displaystyle{ xH_{2}O}\)
A. 2,
B. 3,
C. 4,
D. 6.
6. Która z poniższych reakcji nie jest możliwa do przeprowadzenia?
A. \(\displaystyle{ 2KBr}\) + \(\displaystyle{ Cl_{2}}\) -> \(\displaystyle{ 2KCl}\) + \(\displaystyle{ Br_{2}}\),
B. \(\displaystyle{ Cu}\)+ \(\displaystyle{ H_{2}SO_{4}}\) -> \(\displaystyle{ CuSO_{4}}\) + \(\displaystyle{ H_{2}}\),
C. \(\displaystyle{ Fe}\) + \(\displaystyle{ CuSO_{4}}\) -> \(\displaystyle{ FeSO_{4}}\) + \(\displaystyle{ Cu}\),
D. \(\displaystyle{ CrO_{3}}\) + \(\displaystyle{ 2KOH}\) -> \(\displaystyle{ K_{2}CrO_{4}}\) + \(\displaystyle{ H_{2}O}\).
7. W którym z poniższych zestawów wymieniono jedynie bezwodniki kwasowe?
A. \(\displaystyle{ SO_{3}}\), \(\displaystyle{ CO}\), \(\displaystyle{ N_{2}O_{5}}\),
B. \(\displaystyle{ P_{4}O_{10}}\), \(\displaystyle{ N_{2}O_{3}}\), \(\displaystyle{ SO_{2}}\),
C. \(\displaystyle{ CaO}\), \(\displaystyle{ N_{2}O_{5}}\), \(\displaystyle{ NO}\),
D. \(\displaystyle{ PbO}\), \(\displaystyle{ Cl_{2}O_{7}}\), \(\displaystyle{ CO_{2}}\).
8. Substratami reakcji, w wyniku której otrzymano azotan (V) magnezu i wodę były:
A. kwas azotowy (V) i tlenek magnezu,
B. wodorotlenek magnezu i kwas azotowy (III),
C. magnez i kwas azotowy (V),
D. tlenek magnezu i tlenek azotu (V).
9. Azotan III glinu ma wzór:
A. \(\displaystyle{ Al(NO_{3})_{3},}\)
B. \(\displaystyle{ AlNO_{3},}\)
C. \(\displaystyle{ AlNO_{2},}\)
D. \(\displaystyle{ Al(NO_{2})_{3}.}\)
10. Litery x, y, z w schemacie: Fe --x-> \(\displaystyle{ FeCl_{2}}\) --y-> \(\displaystyle{ Fe(OH)_{2}}\) --z-> \(\displaystyle{ Fe(OH)_{3}}\), to:
(litery znajdują się "nad" strzałkami)
A. \(\displaystyle{ HClO_{3}, NaOH, HClO_{2}}\),
B. \(\displaystyle{ HCl, H_{2}O, H_{2}O_{2}}\),
C. \(\displaystyle{ HCl, NaOH, KMnO_{4}}\),
D. \(\displaystyle{ HClO, Cu(OH)_{2}, K_{2}Cr_{2}O_{7}}\).
11. \(\displaystyle{ 2KMnO_{4} + 5H_{2}O_{2} + 3H_{2}SO_{4} -> 2MnSO_{4} + 8H_{2}O + 5O_{2} + K_{2}SO_{4}}\)
W powyższej reakcji:
A. nadmanganian potasu jest utleniaczem, a kwas siarkowy reduktorem,
B. nadmanganian potasu jest utleniaczem, a nadtlenek wodoru reduktorem,
C. nadmanganian potasu jest reduktorem, a nadtlenek wodoru utleniaczem,
D. kwas siarkowy jest utleniaczem, a nadtlenek wodoru reduktorem.
12. Trudno rozpuszczalny osad można uzyskać w wyniku reakcji:
A. \(\displaystyle{ BaCl_{2} + HNO_{3} ->,}\)
B. \(\displaystyle{ Ca(NO_{3})_{2} + NaCl ->,}\)
C. \(\displaystyle{ AgNO_{3} + K_{2}S ->,}\)
D. \(\displaystyle{ Al_{2}(SO_{4})_{3} + NaOH nadmiar ->.}\)
13. Hydroliza to:
A. rozpad cząsteczek na jony pod wpływem prądu elektrycznego,
B. rozpad cząsteczek na jony pod wpływem rozpuszczalnika,
C. reakcja jonów soli z wodą,
D. reakcja cząsteczek soli z wodą.
14. Wybierz grupę soli, których roztwory wodne wykazują odczyn kwaśny:
A. \(\displaystyle{ KCl, FeCl_{3},}\)
B. \(\displaystyle{ NH_{4}NO_{3}, (NH_{4})_{2}S,}\)
C. \(\displaystyle{ (NH_{4})_{2}SO_{4}, Zn(NO_{3})_{2},}\)
D. \(\displaystyle{ K_{2}CO_{3}, CH_{3}COONa.}\)
chemia abc
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
chemia abc
Ad. 1)
Ilość powłok (4) mówi nam, w którym okresie leży pierwiastek. Liczba elektronów walencyjnych (tych na ostatniej powłoce, jest ich 2) mówi nam, w której grupie leży pierwiastek.
Ad. 2)
Skorzystaj z tego, że masa molowa żelaza wynosi \(\displaystyle{ M _{Fe} = 56 \frac{g}{mol}}\), a tlenu \(\displaystyle{ M _{O} = 16 \frac{g}{mol}}\). Znając całkowitą masę związku (osiem gramów) i mając daną masę \(\displaystyle{ m _{Fe}}\) , oblicz masę \(\displaystyle{ m _{O}}\), potem oblicz ilość moli żelaza i tlenu ze wzoru \(\displaystyle{ n _{Fe} = \frac{m _{Fe} }{M _{Fe} }}\), podobnie dla tlenu. Następnie zobacz, jaki jest stosunek molowy żelaza do tlenu.
Ilość powłok (4) mówi nam, w którym okresie leży pierwiastek. Liczba elektronów walencyjnych (tych na ostatniej powłoce, jest ich 2) mówi nam, w której grupie leży pierwiastek.
Ad. 2)
Skorzystaj z tego, że masa molowa żelaza wynosi \(\displaystyle{ M _{Fe} = 56 \frac{g}{mol}}\), a tlenu \(\displaystyle{ M _{O} = 16 \frac{g}{mol}}\). Znając całkowitą masę związku (osiem gramów) i mając daną masę \(\displaystyle{ m _{Fe}}\) , oblicz masę \(\displaystyle{ m _{O}}\), potem oblicz ilość moli żelaza i tlenu ze wzoru \(\displaystyle{ n _{Fe} = \frac{m _{Fe} }{M _{Fe} }}\), podobnie dla tlenu. Następnie zobacz, jaki jest stosunek molowy żelaza do tlenu.
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 6 sty 2012, o 10:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 11 razy
chemia abc
Zadania na poziomie gimnazjum...
1-D
2-C
3-A
4-B
5-D
6-B
7-B
8-A
9-D
10-C
11-B
12-C
13-C
14-C
1-D
2-C
3-A
4-B
5-D
6-B
7-B
8-A
9-D
10-C
11-B
12-C
13-C
14-C
Ostatnio zmieniony 1 cze 2012, o 18:06 przez g00si4, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
chemia abc
6 - B (C zachodzi wystarczy zanurzyć gwoździa do r-ru siarczanu miedzi, patrz szereg napięciowy metali, miedź szlachetniejsza od żelaza a więc żelazo wypiera miedź z r-ru jej soli)
13 - C (rozpad na jony to dysocjacja, reakcja powstałych jonów z wodą to hydroliza)
13 - C (rozpad na jony to dysocjacja, reakcja powstałych jonów z wodą to hydroliza)