roztwory buforowe

cziken920228
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 26 paź 2011, o 21:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 4 razy

roztwory buforowe

Post autor: cziken920228 »

1.
Stała dysocjacji jednoprotonowego kwasu wynosi \(\displaystyle{ 0.0003 [mol/dm ^{3}]}\). Jego roztwór wykazuje pH = 4.55. Oblicz stężenie molowe anionu kwasu w tym roztworze.

2. Jaką wartość powinien mieć stosunek stężeń molowych roztworów amoniaku i chlorku amonowego, aby po zmieszaniu \(\displaystyle{ 494 cm ^{3}}\)roztworu zasady i \(\displaystyle{ 280 cm^{3}}\) roztworu soli stężenie jonów wodorotlenowych w uzyskanym buforze było równe [OH-] = Kzas = \(\displaystyle{ 1,8 \cdot 10-5 [mol/ dm^{3}]}\)
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

roztwory buforowe

Post autor: pesel »

1. Na pewno dobrze przepisałeś? Bo wygląda niefizycznie. Poza tym jak ma się do tego zadania tytuł postu "roztwory buforowe"?

2. Stosunek liczby moli musi być wtedy równy jedności a więc stosunek stężeń będzie równy odwrotności stosunku objętości.

\(\displaystyle{ \frac{C_{NH_{3}}}{C_{NH_{4}Cl}} = \frac{V_{NH_{4}Cl}}{V_{NH_{3}}}}\)
ODPOWIEDZ