Mam problem \(\displaystyle{ [Al(H _{2} O) _{6} ]^{3+}}\)
Jest to kwas czy zasada według Brønsteda?
Proszę o pomoc. I ew. reakcję z woda, ale jak będę wiedział to chyba sobie poradzę.
Teoria kwasów i zasad Brønsteda
- Promilla
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 14 wrz 2011, o 18:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Fsw/Z.gora
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 5 razy
Teoria kwasów i zasad Brønsteda
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2012, o 10:00 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj indeksów dolnych.
Powód: Używaj indeksów dolnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Teoria kwasów i zasad Brønsteda
Formalnie w reakcji:
\(\displaystyle{ Al[(H_{2}O)_{6}]^{3+}+H_{2}O=Al[(H_{2}O)_{5}(OH)]^{2+}+H_{3}O^{+}}\)
jest to kwas.
Może ten link będzie przydatny:
W teorii Lewisa jest to produkt reakcji kwasu Lewisa i zasady Lewisa.
\(\displaystyle{ Al^{3+} \ (kwas \ Lewisa)}\)
\(\displaystyle{ H_{2}O \ (zasada \ Lewisa)}\)
\(\displaystyle{ Al^{3+}+6H_{2}O= Al[(H_{2}O)_{6}]^{3+}}\)
\(\displaystyle{ Al[(H_{2}O)_{6}]^{3+}+H_{2}O=Al[(H_{2}O)_{5}(OH)]^{2+}+H_{3}O^{+}}\)
jest to kwas.
Może ten link będzie przydatny:
W teorii Lewisa jest to produkt reakcji kwasu Lewisa i zasady Lewisa.
\(\displaystyle{ Al^{3+} \ (kwas \ Lewisa)}\)
\(\displaystyle{ H_{2}O \ (zasada \ Lewisa)}\)
\(\displaystyle{ Al^{3+}+6H_{2}O= Al[(H_{2}O)_{6}]^{3+}}\)