obliczyć pH
-
- Użytkownik
- Posty: 184
- Rejestracja: 29 mar 2012, o 21:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 31 razy
obliczyć pH
Obliczyć jakie wartości pH będzie wskazywał roztwór NaOH o stężeniu 0,1M jeśli będziemy go miareczkować roztworem HCl o stężeniu 0,15M. Obliczyć pH przy 0%, 20%, 40%, 50%, 90%, 99,9%, 100%, 100,1%, 110% dodatku kwasu. Obliczyć skok krzywej miareczkowania.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
obliczyć pH
Klon tego tutaj:
296150.htm
Jedyna trudność, że nie podano objętości w sposób jawny i stężenia obu nie są identyczne. Znowu oznaczyć V i objętośc dodawanego wyrażać jako ułamek tego V. Np. 50% oznacza, że dodano:
\(\displaystyle{ \frac{0.1}{0.15} \cdot V \cdot 50 \% = \frac{2}{3} \cdot V \cdot 50 \%=\frac{1}{3} \cdot V}\)
Poza tym łatwiejsze od pozostałych bo miareczkowanie mocnej mocnym więc nie ma buforu. Przed PR mocna zasada po PR mocny kwas.
296150.htm
Jedyna trudność, że nie podano objętości w sposób jawny i stężenia obu nie są identyczne. Znowu oznaczyć V i objętośc dodawanego wyrażać jako ułamek tego V. Np. 50% oznacza, że dodano:
\(\displaystyle{ \frac{0.1}{0.15} \cdot V \cdot 50 \% = \frac{2}{3} \cdot V \cdot 50 \%=\frac{1}{3} \cdot V}\)
Poza tym łatwiejsze od pozostałych bo miareczkowanie mocnej mocnym więc nie ma buforu. Przed PR mocna zasada po PR mocny kwas.