\(\displaystyle{ 20 cm ^{3}}\) kwasu solnego o stężeniu \(\displaystyle{ 0,1 M}\) rozcieńczono wodą do objętości \(\displaystyle{ 100 cm ^{3}}\) i miareczkowano \(\displaystyle{ 0,1 M}\) roztworem \(\displaystyle{ NaOH}\). Obliczyć \(\displaystyle{ pH}\):
a) w punkcie początkowym miareczkowania
b) po dodaniu \(\displaystyle{ 10 cm ^{3}}\) roztworu \(\displaystyle{ NaOH}\)
c) po dodaniu \(\displaystyle{ 20 cm ^{3}}\) roztworu \(\displaystyle{ NaOH}\)
d) po dodaniu \(\displaystyle{ 25 cm ^{3}}\) roztworu \(\displaystyle{ NaOH.}\)
obliczyć pH
-
- Użytkownik
- Posty: 184
- Rejestracja: 29 mar 2012, o 21:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 31 razy
obliczyć pH
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 11:59 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
obliczyć pH
Przede wszystkim reagują w stosunku molowym 1:1 i oba są mocne.
Początkowa liczba moli kwasu:
\(\displaystyle{ 20 \ ml \cdot 0.1M=2 \ mmol}\)
a)
\(\displaystyle{ c_{HCl}= \frac{2 \ mmol}{100ml} =0.02 \ M=\left[ H^{+}\right]}\)
\(\displaystyle{ pH=1.70}\)
b)
dodano 1 mmol zasady a więc pozostało 1 mmol kwasu. Objętość roztworu wynosiła 110ml
\(\displaystyle{ c_{HCl}= \frac{1 \ mmol}{110 \ ml} =0.00909 \ M=\left[ H^{+}\right]}\)
\(\displaystyle{ pH=2.04}\)
c)
dodano 2 mmol zasady a więc tyle ile było moli kwasu na początku pozostało 0 mmol kwasu i o mmoli nadmiary zasady. Roztwór obojętny
\(\displaystyle{ pH=7.00}\)
d)
dodano 2.5 mmol zasady a więc pozostał nadmiar 0.5 mmola zasady, która nie miała z czym przereagować. Objętość roztworu wynosiła 125ml.
\(\displaystyle{ c_{NaOH}= \frac{0.5 \ mmol}{125ml} =0.0004 \ M=\left[ OH^{-}\right]}\)
\(\displaystyle{ pOH=2.40}\)
\(\displaystyle{ pH=11.60}\)
Początkowa liczba moli kwasu:
\(\displaystyle{ 20 \ ml \cdot 0.1M=2 \ mmol}\)
a)
\(\displaystyle{ c_{HCl}= \frac{2 \ mmol}{100ml} =0.02 \ M=\left[ H^{+}\right]}\)
\(\displaystyle{ pH=1.70}\)
b)
dodano 1 mmol zasady a więc pozostało 1 mmol kwasu. Objętość roztworu wynosiła 110ml
\(\displaystyle{ c_{HCl}= \frac{1 \ mmol}{110 \ ml} =0.00909 \ M=\left[ H^{+}\right]}\)
\(\displaystyle{ pH=2.04}\)
c)
dodano 2 mmol zasady a więc tyle ile było moli kwasu na początku pozostało 0 mmol kwasu i o mmoli nadmiary zasady. Roztwór obojętny
\(\displaystyle{ pH=7.00}\)
d)
dodano 2.5 mmol zasady a więc pozostał nadmiar 0.5 mmola zasady, która nie miała z czym przereagować. Objętość roztworu wynosiła 125ml.
\(\displaystyle{ c_{NaOH}= \frac{0.5 \ mmol}{125ml} =0.0004 \ M=\left[ OH^{-}\right]}\)
\(\displaystyle{ pOH=2.40}\)
\(\displaystyle{ pH=11.60}\)