1. Napisz wzór łańcuchowy i pierścieniowy D-fruktozy w formie furanozowej.
2. Napisz rekcję glukozy z:
a) \(\displaystyle{ Cu(OH)_{2}}\)
b) \(\displaystyle{ CH_{3}COOH}\)
3. Narysuj fragment cząsteczki celulozy. Czy celuloza ma własności redukujące? Uzasadnij odpowiedź.
4. Z 250kg buraków cukrowych otrzymano 40kg czystego cukru. Oblicz zawartość procentową cukru w burakach, jeżeli proces przebiega z 85% wydajnością.
Reakcje glukozy, zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Reakcje glukozy, zadania
1. Tego Ci raczej w LateXie nie narysuję. Zobacz jakie to trudne (strona 4 na samym dole):
2.
a) Jak w 1. Schematycznie:
\(\displaystyle{ C_{6}H_{12}O_{6}+2Cu(OH)_{2}=C_{6}H_{12}O_{7}+Cu_{2}O+2H_{2}O}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ C_{6}H_{12}O_{7}}\) to kwas glukonowy (kwas 2,3,4,5,6-pentahydroksyheksanowy).
b)
Powstanie ester.
Schematycznie:
\(\displaystyle{ -OH + CH_{3}COOH = -OOCCH_{3} + H_{2}O}\)
Gdzie tej reakcji ulegnie 5 grup \(\displaystyle{ -OH}\) z glukozy.
3. Jak w 1.
Nie ma właściwości redukujących (nie ma grupy aldehydowej -CHO)
4.
Wyciągnęli z buraków 85% obecnego cukru czyli 40kg. Liczymy ile tam cukru siedziało:
\(\displaystyle{ 40kg --- 85 \%}\)
\(\displaystyle{ X ----- 100 \%}\)
\(\displaystyle{ --------------}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{100 \% \cdot 40kg}{85 \%}=47.06kg}\)
Zawartość cukru w burakach wynosi więc:
\(\displaystyle{ C_{p}= \frac{47.06kg}{250kg} \cdot 100 \% = 18.82 \%}\)
2.
a) Jak w 1. Schematycznie:
\(\displaystyle{ C_{6}H_{12}O_{6}+2Cu(OH)_{2}=C_{6}H_{12}O_{7}+Cu_{2}O+2H_{2}O}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ C_{6}H_{12}O_{7}}\) to kwas glukonowy (kwas 2,3,4,5,6-pentahydroksyheksanowy).
b)
Powstanie ester.
Schematycznie:
\(\displaystyle{ -OH + CH_{3}COOH = -OOCCH_{3} + H_{2}O}\)
Gdzie tej reakcji ulegnie 5 grup \(\displaystyle{ -OH}\) z glukozy.
3. Jak w 1.
Nie ma właściwości redukujących (nie ma grupy aldehydowej -CHO)
4.
Wyciągnęli z buraków 85% obecnego cukru czyli 40kg. Liczymy ile tam cukru siedziało:
\(\displaystyle{ 40kg --- 85 \%}\)
\(\displaystyle{ X ----- 100 \%}\)
\(\displaystyle{ --------------}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{100 \% \cdot 40kg}{85 \%}=47.06kg}\)
Zawartość cukru w burakach wynosi więc:
\(\displaystyle{ C_{p}= \frac{47.06kg}{250kg} \cdot 100 \% = 18.82 \%}\)