zbilansować równanie redoks
-
- Użytkownik
- Posty: 184
- Rejestracja: 29 mar 2012, o 21:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 31 razy
zbilansować równanie redoks
\(\displaystyle{ K_{4}Fe\left( CN\right)_{6}+KMnO_{4}+ H_{2}SO_{4}= KHSO_{4}+ Fe_{2}\left( SO_{4} \right) _{3}+MnSO_{4}+ HNO_{3}+ CO_{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1708
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
zbilansować równanie redoks
Zapomniałaś o wodzie z prawej stronie....
\(\displaystyle{ Fe^{2+}-e=Fe^{3+}}\)
\(\displaystyle{ C^{2+}-2e=C^{4+} \ \ \ \ \cdot 6}\)
\(\displaystyle{ N^{3-}-8e=N^{5+} \ \ \ \ \cdot 6}\)
\(\displaystyle{ --------------------------------}\)
\(\displaystyle{ Fe^{2+}-e=Fe^{3+}}\)
\(\displaystyle{ 6C^{2+}-12e=6C^{4+}}\)
\(\displaystyle{ 6N^{3-}-48e=6N^{5+}}\)
Czyli jedna cząsteczka \(\displaystyle{ K_{4}Fe(CN)_{6}}\) oddaje:
\(\displaystyle{ 1e+12e+48e=61e}\)
\(\displaystyle{ Mn^{7+}+5e=Mn^{2+}}\)
Czyli jedna cząsteczka \(\displaystyle{ KMnO_{4}}\) przyjmuje \(\displaystyle{ 5e}\)
Z tego wynika, że przy \(\displaystyle{ K_{4}Fe(CN)_{6}}\) będzie stał współczynnik \(\displaystyle{ 5}\) a przy \(\displaystyle{ KMnO_{4}}\) będzie stał współczynnik \(\displaystyle{ 61}\). Od razu pomnożymy je przez 2 bo po prawej stronie jest parzysta liczba Fe. Wstawiamy więc 10 i 122 do równania a dalej to już standard:
\(\displaystyle{ 10K_{4}Fe(CN)_{6}+122KMnO_{4}+299H_{2}SO_{4}=162KHSO_{4}+5Fe_{2}(SO_{4})_{3}+122MnSO_{4}+60HNO_{3}+60CO_{2}+188H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ Fe^{2+}-e=Fe^{3+}}\)
\(\displaystyle{ C^{2+}-2e=C^{4+} \ \ \ \ \cdot 6}\)
\(\displaystyle{ N^{3-}-8e=N^{5+} \ \ \ \ \cdot 6}\)
\(\displaystyle{ --------------------------------}\)
\(\displaystyle{ Fe^{2+}-e=Fe^{3+}}\)
\(\displaystyle{ 6C^{2+}-12e=6C^{4+}}\)
\(\displaystyle{ 6N^{3-}-48e=6N^{5+}}\)
Czyli jedna cząsteczka \(\displaystyle{ K_{4}Fe(CN)_{6}}\) oddaje:
\(\displaystyle{ 1e+12e+48e=61e}\)
\(\displaystyle{ Mn^{7+}+5e=Mn^{2+}}\)
Czyli jedna cząsteczka \(\displaystyle{ KMnO_{4}}\) przyjmuje \(\displaystyle{ 5e}\)
Z tego wynika, że przy \(\displaystyle{ K_{4}Fe(CN)_{6}}\) będzie stał współczynnik \(\displaystyle{ 5}\) a przy \(\displaystyle{ KMnO_{4}}\) będzie stał współczynnik \(\displaystyle{ 61}\). Od razu pomnożymy je przez 2 bo po prawej stronie jest parzysta liczba Fe. Wstawiamy więc 10 i 122 do równania a dalej to już standard:
\(\displaystyle{ 10K_{4}Fe(CN)_{6}+122KMnO_{4}+299H_{2}SO_{4}=162KHSO_{4}+5Fe_{2}(SO_{4})_{3}+122MnSO_{4}+60HNO_{3}+60CO_{2}+188H_{2}O}\)