Witam.
Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu zadania na egzamin z chemii. Z góry dziękuję:)
Czas połowicznego rozpadu izotopu radu 88Ra wynosi 1622 lata. Jaka ilość tego izotopu pozostanie z 1 grama po upływie 3244 lat?
Czas połowicznego rozpadu izotopu radu
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Czas połowicznego rozpadu izotopu radu
3244 lat to dokładnie 2 okresy a więc po pierwszym okresie zostanie:
\(\displaystyle{ 1g/2=0.5g}\)
a po drugim
\(\displaystyle{ 0.5g/2=0.25g}\)
\(\displaystyle{ 1g/2=0.5g}\)
a po drugim
\(\displaystyle{ 0.5g/2=0.25g}\)