Stosunek niestechiometryczny substratów

ElisaM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 10 mar 2012, o 17:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 2 razy

Stosunek niestechiometryczny substratów

Post autor: ElisaM »

Witam!
Chciałabym prosić o pomoc z pewnym zadaniem, którego nie jestem w stanie samodzielnie wykonać.

W celu otrzymania chlorowodoru sporządzono mieszaninę chloru i wodoru o łącznej objętości \(\displaystyle{ 500 cm^{3}}\) (warunki normalne) i masie \(\displaystyle{ 1 g}\). Którego z substratów użyto w nadmiarze?
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2012, o 12:13 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Stosunek niestechiometryczny substratów

Post autor: ares41 »

Zacznij od równania reakcji, z którego wyznaczysz stosunek molowy reagentów.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Stosunek niestechiometryczny substratów

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ H_{2}+Cl_{2}=2HCl}\)

Widać, że reagują w stosunku molowym 1:1 a więc tego, którego moli będzie więcej jest użyty w nadmiarze.

Zróbmy układ równań:

\(\displaystyle{ n_{H_{2}}+n_{Cl_{2}}= \frac{V_{H_{2}}}{22400cm^{3}}+\frac{V_{Cl_{2}}}{22400cm^{3}}= \frac{V_{H_{2}}+V_{Cl_{2}}}{22400cm^{3}}= \frac{500cm^{3}}{22400cm^{3}}}\)


\(\displaystyle{ n_{H_{2}} \cdot M_{H_{2}}+n_{Cl_{2}} \cdot M_{Cl_{2}}=n_{H_{2}} \cdot 2+n_{Cl_{2}} \cdot 71=1g}\)

Z układu równań wyznaczamy:

\(\displaystyle{ n_{Cl_{2}}=0.013846 \ mola}\)

\(\displaystyle{ n_{H_{2}}=0.008475 \ mola}\)

\(\displaystyle{ n_{Cl_{2}}>n_{H_{2}}}\)

Czyli chloru użyto w nadmiarze.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2012, o 18:23 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
ElisaM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 10 mar 2012, o 17:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 2 razy

Stosunek niestechiometryczny substratów

Post autor: ElisaM »

Dziękuję za pomoc!

I więcej nie będę zapominać o tagach \(\displaystyle{ . Przepraszam za to małe niedopatrzenie.}\)
ODPOWIEDZ