Ile gramów \(\displaystyle{ NH _{4}NO _{3}}\) znajduje się w \(\displaystyle{ 1 m ^{3}}\) roztworu o \(\displaystyle{ pH=5,14}\) \(\displaystyle{ Kc _{(NH _{3})} = 1,77*10 ^{-5}}\)
Proszę o pomoc. Z góry dziękuje.
Hydroliza ,ph
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Hydroliza ,ph
\(\displaystyle{ K_{NH_{4}^{+}}*K_{NH_{3}}=K_{w}=10^{-14}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ K_{NH_{4}^{+}}= \frac{10^{-14}}{K_{NH_{3}}}}\)
Reakcja hydrolizy:
\(\displaystyle{ NH_{4}^{+}+H_{2}O=NH_{3}+H_{3}O^{+}}\)
\(\displaystyle{ K_{NH_{4}^{+}}= \frac{[H_{3}O^{+}]*[NH_{3}]}{[NH_{4}^{+}]}}\)
Ponieważ: \(\displaystyle{ [H_{3}O^{+}]=[NH_{3}]}\) patrz równanie reakcji, to:
\(\displaystyle{ K_{NH_{4}^{+}}= \frac{[H_{3}O^{+}]^{2}}{[NH_{4}^{+}]}={ \frac{(10^{-pH})^{2}}{[NH_{4}^{+}]}=\frac{(10^{-2*pH})}{[NH_{4}^{+}]}}\)
Z tego obliczamy stężenie soli, \(\displaystyle{ c_{s}}\) w \(\displaystyle{ [\frac{mol}{dm^{3}}]}\):
\(\displaystyle{ [NH_{4}^{+}]=c_{s}=\frac{(10^{-2*pH})}{[NH_{4}^{+}]} =\frac{(10^{-2*pH})}{K_{NH_{4}^{+}}}=\frac{(10^{-2*pH})*K_{NH_{3}}}{10^{-14}}}\)
a dalej masę soli [w gramach]:
\(\displaystyle{ m_{s}=c_{s}*M_{s}*V=c_{s}*80 \ g/mol* 1000 \ dm^{3}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ K_{NH_{4}^{+}}= \frac{10^{-14}}{K_{NH_{3}}}}\)
Reakcja hydrolizy:
\(\displaystyle{ NH_{4}^{+}+H_{2}O=NH_{3}+H_{3}O^{+}}\)
\(\displaystyle{ K_{NH_{4}^{+}}= \frac{[H_{3}O^{+}]*[NH_{3}]}{[NH_{4}^{+}]}}\)
Ponieważ: \(\displaystyle{ [H_{3}O^{+}]=[NH_{3}]}\) patrz równanie reakcji, to:
\(\displaystyle{ K_{NH_{4}^{+}}= \frac{[H_{3}O^{+}]^{2}}{[NH_{4}^{+}]}={ \frac{(10^{-pH})^{2}}{[NH_{4}^{+}]}=\frac{(10^{-2*pH})}{[NH_{4}^{+}]}}\)
Z tego obliczamy stężenie soli, \(\displaystyle{ c_{s}}\) w \(\displaystyle{ [\frac{mol}{dm^{3}}]}\):
\(\displaystyle{ [NH_{4}^{+}]=c_{s}=\frac{(10^{-2*pH})}{[NH_{4}^{+}]} =\frac{(10^{-2*pH})}{K_{NH_{4}^{+}}}=\frac{(10^{-2*pH})*K_{NH_{3}}}{10^{-14}}}\)
a dalej masę soli [w gramach]:
\(\displaystyle{ m_{s}=c_{s}*M_{s}*V=c_{s}*80 \ g/mol* 1000 \ dm^{3}}\)