analiza wagowa
-
- Użytkownik
- Posty: 184
- Rejestracja: 29 mar 2012, o 21:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 31 razy
analiza wagowa
Stwierdzono że w mieszaninie AgCl i AgBr zawarte jest 65,35% Ag. Jaka jest zawartość % Br w mieszaninie?
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
analiza wagowa
Oznaczmy:
\(\displaystyle{ \frac{m_{AgCl}}{m_{AgBr}}= \alpha \implies m_{AgCl}= \alpha*m_{AgBr}}\) (1)
\(\displaystyle{ \%Br= \frac{m_{(Br \ w \ AgBr)}}{m_{AgBr}+m_{AgCl}}*100 \%= \frac{ \frac{m_{AgBr}}{M_{AgBr}}*M_{Br}}{m_{AgBr}+m_{AgCl}}*100 \%}\)
Wstawiamy (1) i po przekształceniach dostajemy:
\(\displaystyle{ \%Br= \frac{M_{Br}}{M_{AgBr}*(1+ \alpha)}*100 \%}\) .... równanie (A1)
Z kolei:
\(\displaystyle{ \%Ag= \frac{m_{(Ag \ w \ AgBr)}+m_{(Ag\ w \ AgCl)}}{m_{AgBr}+m_{AgCl}}*100 \%=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{ \frac{m_{AgBr}}{M_{AgBr}}*M_{Ag}+\frac {m_{AgCl}}{M_{AgCl}}*M_{Ag}}{m_{AgBr}+m_{AgCl}}*100 \%=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{ \frac{m_{AgBr}}{M_{AgBr}}*M_{Ag}+\frac { \alpha* m_{AgBr}}{M_{AgCl}}*M_{Ag}}{m_{AgBr}+ \alpha * m_{AgBr}}*100 \%=65.35 \% = 0.6535}\)
Proste przekształcenia prowadzą do:
\(\displaystyle{ \alpha*\frac{M_{Ag}}{M_{AgCl}}+\frac{M_{Ag}}{M_{AgBr}}=0.6535 \ (1+ \alpha)}\)
Wyznaczamy \(\displaystyle{ \alpha}\) i wstawiamy do równania (A1).
Mi wyszło \(\displaystyle{ \alpha=0.8}\)
a więc:
\(\displaystyle{ \%Br= \frac{79.90}{187.8*(1+0.8)}*100 \%=23.6 \%}\)
BTW1 Wynik możesz sprawdzić podstawiając konkretne masy AgCl i AgBr (np. 0.8g AgCl i 1.0g AgBr) i obliczyć na konkretnych danych zawartość procentową Ag i Br.
BTW2 U kogo w Lublinie robicie takie zadania?
\(\displaystyle{ \frac{m_{AgCl}}{m_{AgBr}}= \alpha \implies m_{AgCl}= \alpha*m_{AgBr}}\) (1)
\(\displaystyle{ \%Br= \frac{m_{(Br \ w \ AgBr)}}{m_{AgBr}+m_{AgCl}}*100 \%= \frac{ \frac{m_{AgBr}}{M_{AgBr}}*M_{Br}}{m_{AgBr}+m_{AgCl}}*100 \%}\)
Wstawiamy (1) i po przekształceniach dostajemy:
\(\displaystyle{ \%Br= \frac{M_{Br}}{M_{AgBr}*(1+ \alpha)}*100 \%}\) .... równanie (A1)
Z kolei:
\(\displaystyle{ \%Ag= \frac{m_{(Ag \ w \ AgBr)}+m_{(Ag\ w \ AgCl)}}{m_{AgBr}+m_{AgCl}}*100 \%=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{ \frac{m_{AgBr}}{M_{AgBr}}*M_{Ag}+\frac {m_{AgCl}}{M_{AgCl}}*M_{Ag}}{m_{AgBr}+m_{AgCl}}*100 \%=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{ \frac{m_{AgBr}}{M_{AgBr}}*M_{Ag}+\frac { \alpha* m_{AgBr}}{M_{AgCl}}*M_{Ag}}{m_{AgBr}+ \alpha * m_{AgBr}}*100 \%=65.35 \% = 0.6535}\)
Proste przekształcenia prowadzą do:
\(\displaystyle{ \alpha*\frac{M_{Ag}}{M_{AgCl}}+\frac{M_{Ag}}{M_{AgBr}}=0.6535 \ (1+ \alpha)}\)
Wyznaczamy \(\displaystyle{ \alpha}\) i wstawiamy do równania (A1).
Mi wyszło \(\displaystyle{ \alpha=0.8}\)
a więc:
\(\displaystyle{ \%Br= \frac{79.90}{187.8*(1+0.8)}*100 \%=23.6 \%}\)
BTW1 Wynik możesz sprawdzić podstawiając konkretne masy AgCl i AgBr (np. 0.8g AgCl i 1.0g AgBr) i obliczyć na konkretnych danych zawartość procentową Ag i Br.
BTW2 U kogo w Lublinie robicie takie zadania?
-
- Użytkownik
- Posty: 184
- Rejestracja: 29 mar 2012, o 21:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 31 razy