stężenie procentowe roztworu

klaudynka991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 21 sty 2011, o 02:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 24 razy

stężenie procentowe roztworu

Post autor: klaudynka991 »

Do 400 mg 12% roztworu chlorku potasu dodano 0,6 g tej substancji oraz 10 ml wody. Jakie będzie stężenie procentowe nowo powstałego roztworu?

Proszę o pomoc ponieważ nie wiem nawet jak przeliczyć gramy na ml
opti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 46 razy

stężenie procentowe roztworu

Post autor: opti »

10 ml wody to po prostu 10 mgram "zero-procentowego" skladnika. Oblicz ile jest czystego składnika w tych 400 mg, potem dodaj do tego 0,6 i podziel przez 410,6
klaudynka991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 21 sty 2011, o 02:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 24 razy

stężenie procentowe roztworu

Post autor: klaudynka991 »

czystego składnika tzn jakiego bo nie rozumiem?
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

stężenie procentowe roztworu

Post autor: pesel »

opti pisze:10 ml wody to po prostu 10 mgram "zero-procentowego" skladnika
Hmm, 10 ml wody to 10 gramów a nie 10 miligramów

\(\displaystyle{ m_{s}=400mg*12 \% + 0.6g=0.4g*12 \%+0.6g=0.648g}\)

\(\displaystyle{ m_{r}=400mg+0.6g+10g=0.4g+0.6g+10g=11g}\)

\(\displaystyle{ c_{p}=(m_{s}/m_{r})*100 \%=(0.648g/11g)*100 \%=5.89 \%}\)
ODPOWIEDZ