Proszę o szybką pomoc w rozwiązaniu dwóch zadań z chemii .
1. Określ stopnie utlenienia pierwiastków w następujących związkach chemicznych:
a) H2Cr2O7
b) H2S
c) Na2MnO4
d) CuCl2
2. Dobierz współczynniki stechiometryczne metodą bilansu elektronowego w poniższych reakcjach chemicznych oraz wskaż utleniacz i reduktor tych procesów:
a) CuS + HNO3 ———> CuO + S + NO + H2O
b) KClO3 ———>KCl + O2
c) SO2 + Br2 + H2O ———> HBr + H2SO4
Z góry dzięki za pomoc - to dla mnie NAPRAWDĘ ważne! :
Stopnie utleniania i reakcje redoks.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Stopnie utleniania i reakcje redoks.
1.
a) Cr (+VI), O(-II), H(+I)
b) S(-II), H(+1)
c) Mn(+VI), O(-II), Na(+I)
d) Cu(+II), Cl(-I)
2.
a)
S(-II) - 2e = S(0) I x3
N(+V) + 3e = N(+II) I x2
----------------------------
\(\displaystyle{ 3CuS + 2HNO_{3} = 3CuO + 3S + 2NO + H_{2}O}\)
b)
Cl(+V) +6e = Cl(-I) I x2
O(-II) - 2e = O(0) I x6
---------------------------
\(\displaystyle{ 2KClO_{3} = 2KCl + 3O_{2}}\)
c)
S(+IV) - 2e = S(+VI) I x1
Br(0) + e = Br(-I) I x2
---------------------------
\(\displaystyle{ SO_{2} + Br_{2} + 2H_{2}O = 2HBr + H_{2}SO_{4}}\)
Aha, utleniacz zmniejsza swój stopień utlenienia, a reduktor zwiększa swój stopień utlenienia podczas reakcji redox.
a) Cr (+VI), O(-II), H(+I)
b) S(-II), H(+1)
c) Mn(+VI), O(-II), Na(+I)
d) Cu(+II), Cl(-I)
2.
a)
S(-II) - 2e = S(0) I x3
N(+V) + 3e = N(+II) I x2
----------------------------
\(\displaystyle{ 3CuS + 2HNO_{3} = 3CuO + 3S + 2NO + H_{2}O}\)
b)
Cl(+V) +6e = Cl(-I) I x2
O(-II) - 2e = O(0) I x6
---------------------------
\(\displaystyle{ 2KClO_{3} = 2KCl + 3O_{2}}\)
c)
S(+IV) - 2e = S(+VI) I x1
Br(0) + e = Br(-I) I x2
---------------------------
\(\displaystyle{ SO_{2} + Br_{2} + 2H_{2}O = 2HBr + H_{2}SO_{4}}\)
Aha, utleniacz zmniejsza swój stopień utlenienia, a reduktor zwiększa swój stopień utlenienia podczas reakcji redox.