Mam nadzieję,że ktoś pomoże mi nadrobić zaległości poprzez rozwiązanie poniższych zadań,lub chociaż naprowadzenie mnie(w przypadku 1) na jego rozwiązanie
1.Oblicz szybkość reakcji tworzenia amoniaku jeżeli stężenie wodoru wynosi 0,2 mol na decymetr sześcienny,a stężenie azotu 0,3 mol na decymetr sześcienny.
2.Napisz dwie metody zwiększania szybkości reakcji oprócz katalizatora :
a) reakcja azotu z wodorem
b) reakcja tlenku magnezu z wodą .
Szybkość zachodzącej reakcji
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Szybkość zachodzącej reakcji
\(\displaystyle{ N_{2}+3H_{2}=2NH_{3}}\)
\(\displaystyle{ v=k*[N_{2}]*[H_{2}]^{3}=k*(0.3mol/dm^{3}}*(0.2mol/dm^{3})^{3})=k*0.0024 \\mol^4/dm^{12}}\)
gdzie k - stała szybkości tej reakcji. Przy czym wymiar stałej szybkości reakcji jest taki, że po wstawieniu do powyższego równania wyjdą nam jednostki:
\(\displaystyle{ [\frac{mol}{dm^{3}*s}]}\)
Aby zwiększyć szybkość tej reakcji można: zwiększyć ciśnienie (wzrośnie stężenie obu reagentów), zwiększyć temperaturę (wzrost stałej szybkości reakcji).
Natomiast aby zwiększyć szybkość tej drugiej reakcji (tlenek magnezu z wodą) to można zwiększyć temperaturę (wpływ jak poprzednio), można rozdrobnić bardziej tlenek magnezu, można mieszać.
\(\displaystyle{ v=k*[N_{2}]*[H_{2}]^{3}=k*(0.3mol/dm^{3}}*(0.2mol/dm^{3})^{3})=k*0.0024 \\mol^4/dm^{12}}\)
gdzie k - stała szybkości tej reakcji. Przy czym wymiar stałej szybkości reakcji jest taki, że po wstawieniu do powyższego równania wyjdą nam jednostki:
\(\displaystyle{ [\frac{mol}{dm^{3}*s}]}\)
Aby zwiększyć szybkość tej reakcji można: zwiększyć ciśnienie (wzrośnie stężenie obu reagentów), zwiększyć temperaturę (wzrost stałej szybkości reakcji).
Natomiast aby zwiększyć szybkość tej drugiej reakcji (tlenek magnezu z wodą) to można zwiększyć temperaturę (wpływ jak poprzednio), można rozdrobnić bardziej tlenek magnezu, można mieszać.