Zaproponuj doświadczenia

Rahnes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 23 lis 2011, o 20:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Zaproponuj doświadczenia

Post autor: Rahnes »

Zaproponuj doświadczenia, dzięki którym można odróżnić propan, aceton i butanal (podaj odpowiednie rekacje).

Bardzo zależy mi na czasie oraz dokładnym zapisie reakcji
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Zaproponuj doświadczenia

Post autor: ares41 »

Poczytaj o reakcjach charakterystycznych aldehydów i ketonów.
Rahnes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 23 lis 2011, o 20:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Zaproponuj doświadczenia

Post autor: Rahnes »

Dzięki, nic mi to nie dało
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Zaproponuj doświadczenia

Post autor: pesel »

Ares41 dobrze mówi.

Post pisany nocą więc widać pilne :

1. Na wszystkich trzech próbkach przeprowadzamy próbę Tollensa. Tylko butanal (jako aldehyd) da pozytywny efekt lustra srebrowego.

\(\displaystyle{ 2 [Ag(NH_{3})_{2}]^{+} + C_{3}H_{7}CHO + 3OH^{-} = 2 Ag + C_{3}H_{7}COO^{-} + 2 H_{2}O + 4 NH_{3}}\)

BTW, kompleks srebra po lewej stronie otrzymuje się w reakcji:

\(\displaystyle{ 2AgNO_{3} + 2NH_{3} + H_{2}O = Ag_{2}O + 2NH_{4}NO_{3}}\)

\(\displaystyle{ Ag_{2}O + 4NH_{3} + H_{2}O = 2[Ag(NH_{3})_{2}]^{+} + 2OH^{-}}\)

2. Na dwóch pozostałych próbkach przeprowadzamy próbę jodoformową. Tylko aceton da pozytywny wynik bo ma grupę karbonylową przed ostatni węglem w łańcuchu (czyli grupę -CO-CH3) CH3-CO-CH3. Inaczej mówiąc należy to metyloketonów R-CO-CH3. Charakterystycznym efektem jest powstanie żółtego osadu jodoformu CHI3.

\(\displaystyle{ CH_{3}-CO-CH_{3} + 3 NaOI = CHI_{3}+ CH_{3}COONa + 2 NaOH}\)

BTW, Ten NaOI powstaje w reakcji:

\(\displaystyle{ I_{2} + 2 NaOH = NaOI + NaI + H_{2}O}\)

Mam nadzieję, że zdążyłeś.
ODPOWIEDZ