prosiłbym o rozwiązanie rówania chemiczne (3)

Myszka0707
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 7 mar 2012, o 21:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WARSZAWA

prosiłbym o rozwiązanie rówania chemiczne (3)

Post autor: Myszka0707 »

Jaki składnik,w jakiej ilości i dlaczego pozostanie po ogrzaniu mieszaniny siarki i żelaza jeśli ogrzaniu poddano;
a)20 gramów i 30 gramów żelaza
Spock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 14 mar 2012, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ..
Podziękował: 17 razy

prosiłbym o rozwiązanie rówania chemiczne (3)

Post autor: Spock »

\(\displaystyle{ Fe S}\)

\(\displaystyle{ Fe + S \rightarrow Fe S}\)

\(\displaystyle{ \frac{32}{56} = \frac{20}{x}}\) ; \(\displaystyle{ x = 35}\)

35 > 30 Siarka została użyta została użyta w nadmiarze.

\(\displaystyle{ \frac{32}{56} = \frac{x}{30}}\) \(\displaystyle{ x \approx 17.14}\)


17.14 + 30 = 47.14 g siarczku żelaza (II)
Ostatnio zmieniony 15 mar 2012, o 12:37 przez Spock, łącznie zmieniany 2 razy.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

prosiłbym o rozwiązanie rówania chemiczne (3)

Post autor: pesel »

Domyślam się, że siarki jest 20g....

Ja skłaniam się za inną reakcją Fe z S (w przeciwieństwie do powyżej zamieszczonego rozwiązania, patrz np. Bielański "Podstawy chemii nieorganicznej" cytat "FeS otrzymuje się poprzez stapianie opiłek żelaznych z siarką"):

\(\displaystyle{ Fe+S=FeS}\)

1mol Fe reaguje z 1 molem S

My mamy następujące liczby moli:

\(\displaystyle{ n_{S}=\frac{m_{S}}{M_{S}}=\frac{20g}{32g/mol}= 0.625 \ mola}\)

\(\displaystyle{ n_{Fe}=\frac{m_{Fe}}{M_{Fe}}=\frac{30g}{56g/mol}= 0.5357 \ mola}\)

Pamiętamy, że S i Fe reagują w stosunku molowym 1:1 (patrz równanie reakcji). U nas w zadaniu więcej jest moli S więc to ona pozostanie po reakcji bez zmian w ilości (bo dla tego nadmiaru nie ma już Fe i nie ma z czym reagować):

\(\displaystyle{ m_{S \ pozost.}=(0.625 \ mola - 0.5357 \ mola) = 0.089 \ mola}\)

Masa pozostałej siarki:

\(\displaystyle{ m_{S \ pozost.}=n _{S \ pozost.}*M_{S}=(0.625-0.5357) mola * 32 g/mol= 2.86 \ g}\)

Co prawda w zadaniu nie pytają ile tego FeS powstanie ale jakby pytali to:

\(\displaystyle{ m_{FeS} = 20 \ g + 30 \ g - 2.86 \ g= 47.14 \ g}\)

---------------------------

Inny (znacznie szybszy) sposób:

Na 56g Fe potrzeba 32 g S
na 30 g Fe potrzeba x = 30g*32g/56g=17.14g S

Czyli siarki pozostanie 20g-17.14g= 2.86g

Gdybyśmy ułożyli inną proporcję:
Na 32g S potrzeba 56 g Fe
na 20g S potrzeba x = 20g*56g/32g=35g Fe to nie mamy takiej ilości żelaza i oznacza to, że to siarka jest w nadmiarze
Spock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 14 mar 2012, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ..
Podziękował: 17 razy

prosiłbym o rozwiązanie rówania chemiczne (3)

Post autor: Spock »

Hmm... pesel ma rację powstaje FeS (sprawdizłem dodatkowo na angielskiej wikipedii, Fe2S3 można otrzymać działając siarczkiem sodu na chlorek żelaza(III))

Już poprawiam swoją odpowiedź.
ODPOWIEDZ