Zaprojektuj kolumnę absorpcyjną do usuwania \(\displaystyle{ CO _{2}}\) z gazu syntezowego. Gaz o stężeniu \(\displaystyle{ C=10 \% obj. CO _{2}}\) i strumieniu \(\displaystyle{ 3000Nm ^{3}/h}\) kontaktuje się z wodą o stężeniu \(\displaystyle{ 0,5 \% obj. CO _{2}}\). Ciśnienie procesu wynosi 20 atm, temperatura procesu \(\displaystyle{ 20 ^{0}C}\). Stężenie końcowe \(\displaystyle{ CO _{2}}\) w gazie wylotowym jest dwukrotnie większe od równowagowego stężenia w odniesieniu z cieczą na wlocie.
Ma ktoś linki do stron? Jakieś pomysły? Jak zamienić \(\displaystyle{ \frac{m ^{3} }{h}}\) na \(\displaystyle{ \frac{kmol}{s}}\)?
Projekt kolumny absorpcyjnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Projekt kolumny absorpcyjnej.
Mogę Ci jedynie podpowiedzieć odpowiedź na ostatnie pytanie. Godziny na sekundy to wiadome (1h=3600s), natomiast \(\displaystyle{ m^{3}}\) na kmole to wiadome, że w warunkach normalnych (\(\displaystyle{ 1atm, 20^{o}C}\)) \(\displaystyle{ 1kmol=22.4m^{3}}\). Ponieważ p1V1=p2V2 to w warunkach (\(\displaystyle{ 20atm, 20^{o}C}\)) \(\displaystyle{ 1kmol=1.12m^{3}}\) czyli \(\displaystyle{ 1m^{3}=0.89286kmola}\), a więc:
\(\displaystyle{ m3/h=0.89286kmola/3600s=2.48*10^{-4} kmol/s}\)
\(\displaystyle{ m3/h=0.89286kmola/3600s=2.48*10^{-4} kmol/s}\)