stopień rozkładu
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 21:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 4 razy
stopień rozkładu
\(\displaystyle{ CaCO_{3}}\)(s) ↔ CaO(s) + \(\displaystyle{ CO_{2}}\)(g). Umieszczamy 59 moli \(\displaystyle{ CaCO _{3}}\) w zamkniętym zbiorniku o pojemności 35.0 dm3 i ogrzewamy do temperatury, w której Kc dla procesu rozkładu wynosi \(\displaystyle{ 10^{-3}}\) . Oblicz stopień rozkładu próbki [%] dla układu, który jest w stanie równowagi
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
stopień rozkładu
W tym wypadku mamy tylko jedną substancję w fazie gazowej więc stała równowagi reakcji wyraża się wzorem:
\(\displaystyle{ K_{c}=[CO_{2}]}\) jej wymiar \(\displaystyle{ [\frac{mol}{dm^{3}}]}\)
Z treści zadania \(\displaystyle{ K_{c}=[CO_{2}]=0.001 \frac{mol}{dm^{3}}}\)
Czyli w naczyniu jest:
\(\displaystyle{ 0.001 \frac{mol}{dm^{3}}*35.0 dm^{3}=0.035 \ moli \ CO_{2}}\)
a to oznacza, że przereagowało tyle samo moli \(\displaystyle{ CaCO_{3}}\) (patrz równanie reakcji).
Czyli stopień przereagowania (w procentach) wynosi:
\(\displaystyle{ \frac{0.035 mola}{59 moli}*100 \%=0.059 \%}\)
\(\displaystyle{ K_{c}=[CO_{2}]}\) jej wymiar \(\displaystyle{ [\frac{mol}{dm^{3}}]}\)
Z treści zadania \(\displaystyle{ K_{c}=[CO_{2}]=0.001 \frac{mol}{dm^{3}}}\)
Czyli w naczyniu jest:
\(\displaystyle{ 0.001 \frac{mol}{dm^{3}}*35.0 dm^{3}=0.035 \ moli \ CO_{2}}\)
a to oznacza, że przereagowało tyle samo moli \(\displaystyle{ CaCO_{3}}\) (patrz równanie reakcji).
Czyli stopień przereagowania (w procentach) wynosi:
\(\displaystyle{ \frac{0.035 mola}{59 moli}*100 \%=0.059 \%}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
stopień rozkładu
pesel masz jakiś problem z jednostkami. STAŁE RÓWNOWAG w procesach chemicznych są BEZWYMIAROWE. A to że czasem zachodzi zgodność z jednostką stężenia molowego to już inna para kaloszy (nie mająca znaczenia dla rachunków)
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
stopień rozkładu
Jedynie bywają bezwymiarowe (przykład A). To, że się podaje bez wymiaru wynika właśnie z czysto pragmatycznego faktu, że w zależności od typu reakcji wymiar jest różny (jednostki stężenia do różnych całkowitych (zarówno dodatnich jak i ujemnych potęg) (przykłady B i C).Inkwizytor pisze:pesel masz jakiś problem z jednostkami. STAŁE RÓWNOWAG w procesach chemicznych są BEZWYMIAROWE. A to że czasem zachodzi zgodność z jednostką stężenia molowego to już inna para kaloszy (nie mająca znaczenia dla rachunków)
Przykład A: A+B=C+D (wszystko w fazie stałej ciekłej lub stałej, albo np A i D w fazie stałej) (wymiary się skracają w stałej)
Przykład B: A+B=C+D (np. B w fazie stałej)
Przykład C: A+B=C+D (np. C w fazie stałej)
Tak samo jest z iloczynem rozpuszczalności. Podajemy bez wymiaru bo zależnie od typu soli mamy różne ich postaci.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
stopień rozkładu
Ano własnie
W zasadzie całego posta uzasadniającego moje stwierdzenie napisałeś za mnie (włącznie z iloczynem rozpuszczalności) Dałoby się jeszcze dorzucić choćby rzędowość reakcji.
Właśnie dlatego by nie wprowadzać zamieszania (raz jednostka jest, a innym razem by jej nie było) po prostu unika się jej. Z kolei gdy na podstawie stałej liczymy stężenie któregoś z reagentów to najzwyczajniej w świecie przyjmujemy (na bazie definicji stałej równowagi), że wynik jest w \(\displaystyle{ \frac{mol}{dm^3}}\)
W zasadzie całego posta uzasadniającego moje stwierdzenie napisałeś za mnie (włącznie z iloczynem rozpuszczalności) Dałoby się jeszcze dorzucić choćby rzędowość reakcji.
Właśnie dlatego by nie wprowadzać zamieszania (raz jednostka jest, a innym razem by jej nie było) po prostu unika się jej. Z kolei gdy na podstawie stałej liczymy stężenie któregoś z reagentów to najzwyczajniej w świecie przyjmujemy (na bazie definicji stałej równowagi), że wynik jest w \(\displaystyle{ \frac{mol}{dm^3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
stopień rozkładu
O tym stwierdzeniu dyskutowaliśmy.Inkwizytor pisze:STAŁE RÓWNOWAG w procesach chemicznych są BEZWYMIAROWE.
Praktyka: - Ile zarabiasz? - Pięć tysięcy.
Stan faktyczny: - Ile zarabiasz? Pięć tysięcy ZŁOTYCH.
BTW treść zadania:
289774.htm