Oblicz kc
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 21:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 4 razy
Oblicz kc
Fosgen jest gazem, który rozkłada się wg równania: \(\displaystyle{ COCl_{2}}\) (g) ↔ CO(g) +\(\displaystyle{ Cl_{2}}\)(g).
Stopień dysocjacji termicznej fosgenu wynosi 0.77 w temperaturze 420 K, pod ciśnieniem 1013,25 hPa. Oblicz wartość Kc dla tego procesu
Stopień dysocjacji termicznej fosgenu wynosi 0.77 w temperaturze 420 K, pod ciśnieniem 1013,25 hPa. Oblicz wartość Kc dla tego procesu
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 21:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 4 razy
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Oblicz kc
Skoro stopień dysocjacji wynosi 0,77, to część niezdysocjowana wynosi 0,23.
Wszystkie stężenia można przedstawić z pomocą stężenia początkowego \(\displaystyle{ (C)}\). Wówczas \(\displaystyle{ [CO_2]=[Cl_2]=0,77C}\) a formy niezdysocjowanej \(\displaystyle{ [COCl_2]=0,23C}\)
Tylko autor zadania nie zwrócił uwagi że w liczniku bedzie kwadrat bo ioczyn produktów i jedno C po skróceniu zostanie. Więc masz rację: kicha... :-/
Wszystkie stężenia można przedstawić z pomocą stężenia początkowego \(\displaystyle{ (C)}\). Wówczas \(\displaystyle{ [CO_2]=[Cl_2]=0,77C}\) a formy niezdysocjowanej \(\displaystyle{ [COCl_2]=0,23C}\)
Tylko autor zadania nie zwrócił uwagi że w liczniku bedzie kwadrat bo ioczyn produktów i jedno C po skróceniu zostanie. Więc masz rację: kicha... :-/
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 21:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Oblicz kc
Żadna kicha. Po prostu wymiar tej stałej równowagi (czyli jednostki w jakich jest podawana) jest [mol/dm^3].Inkwizytor pisze: Tylko autor zadania nie zwrócił uwagi że w liczniku bedzie kwadrat bo ioczyn produktów i jedno C po skróceniu zostanie. Więc masz rację: kicha... :-/
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Oblicz kc
cziken920228 pisze:Fosgen jest gazem, który rozkłada się wg równania: \(\displaystyle{ COCl_{2}}\) (g) ↔ CO(g) +\(\displaystyle{ Cl_{2}}\)(g).
Stopień dysocjacji termicznej fosgenu wynosi 0.77 w temperaturze 420 K, pod ciśnieniem 1013,25 hPa. Oblicz wartość Kc dla tego procesu
\(\displaystyle{ K_c = \frac{[CO] \cdot [Cl_2]}{[COCl_{2}]}}\)
Niech \(\displaystyle{ C}\) oznacza całkowite stężenie fosgenu przed zdysocjowaniem. Wówczas:
\(\displaystyle{ [COCl_2] = C - [CO]}\)
Ponadto \(\displaystyle{ [CO] = [Cl_2]}\) std:
\(\displaystyle{ K_c = \frac{[CO]^2}{C - [CO]}}\)
Teraz kwestia stopnia zdysocjowania:
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{[CO]}{C} \Rightarrow [CO]=C \cdot \alpha}\)
Podstawiam do \(\displaystyle{ K_c}\)
\(\displaystyle{ K_c = \frac{C^2 \cdot \alpha^2}{C-C\cdot \alpha} = \frac{C^2 \cdot \alpha^2}{C(1- \alpha)}}\)
Ostatecznie:
\(\displaystyle{ K_c = \frac{C \alpha^2}{1- \alpha}}\)
Zatem całkowite stęzenie lub jakakolwiek inna informacja o aspekcie ilościowym jest niezbędna do rozwiązania tego zadania.
Interesujące...hm....a mógłbym wiedzieć gdzie nauczają takich "rewelacji"?Po prostu wymiar tej stałej równowagi (czyli jednostki w jakich jest podawana) jest [mol/dm^3].
Poza tym Twój komentarz nijak się ma do mojej uwagi. Mi chodziło o to co napisałem kilka linijek wyżej
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Oblicz kc
Każde ze stężeń w powyższym równaniu wyraź w \(\displaystyle{ mol/dm^{3}}\). Otrzymujesz coś co ma wymiar czy nie? A jak jest z prawą stroną prawa rozcieńczeń Ostwalda, które wyprowadziłeś? Ma wymiar wyrażenie po prawej stronie? Ma, bo co prawda stopień dysocjacji jest bezwymiarowy ale stężenie już nie. A jak twierdzisz, że nie ma wymiaru to znaczy, że lewa strona nie równa się prawej. Tyle.Inkwizytor pisze: .....
\(\displaystyle{ K_c = \frac{[CO] \cdot [Cl_2]}{[COCl_{2}]}}\)
......
-- 9 mar 2012, o 15:17 --
Wracając do zadania. Ponieważ wszystkie składniki mamy w fazie gazowej, w treści zadania podano ciśnienie mieszaniny (coś o czego braku pisał Inkwizytor) więc stawiam guziki przeciw złotówkom, że nie chodziło o stałą stężeniową Kc a o ciśnieniową Kp. No to jedziemy.
\(\displaystyle{ n_{o}}\) - początkowa liczba moli COCl2 (nieznana ale dalej się skróci)
\(\displaystyle{ n_{COCl_{2}}}\) - liczba moli COCl2 w stanie rownowagi
\(\displaystyle{ n_{CO}}\) - liczba moli CO w stanie rownowagi
\(\displaystyle{ n_{Cl_{2}}}\) - liczba moli Cl2 w stanie rownowagi
\(\displaystyle{ n_{COCl_{2}}=n_{o}* (1- \alpha)}\)
\(\displaystyle{ n_{CO}=n_{o}* \alpha}\)
\(\displaystyle{ n_{Cl_{2}}=n_{o}* \alpha}\)
Całkowita liczba moli wszystkich składników (\(\displaystyle{ n}\)) w stanie równowagi wynosi więc:
\(\displaystyle{ n=n_{o}* (1-\alpha)+n_{o}* \alpha+n_{o}* \alpha=n_{o}* (1+ \alpha)}\)
całkowite ciśnienie (\(\displaystyle{ p}\)) jest sumą ciśnień cząstkowych (czy jak kto woli parcjalnych):
\(\displaystyle{ p=p_{COCl_{2}}+p_{CO}+p_{Cl_{2}}}\)
Ciśnienie cząstkowe i-tego składnika to:
\(\displaystyle{ p_{i}=x_{i}*p=(n_{i}/n)*p}\) gdzie \(\displaystyle{ x_{i}}\) to ułamek molowy i-tego składnika
Odpowiednie ciśnienia cząstkowe wynoszą więc:
\(\displaystyle{ p_{COCl_{2}}=n_{COCl_{2}}/n=(1- \alpha)p/(1+ \alpha)}\)
\(\displaystyle{ p_{CO}=n_{CO}/n=(\alpha*p)/(1+ \alpha)}\)
\(\displaystyle{ p_{Cl_{2}}=n_{Cl_{2}}/n=(\alpha*p)/(1+ \alpha)}\)
Czyli stała ciśnieniowa wynosi:
\(\displaystyle{ K_{p}=\frac{p_{CO}*p_{Cl_{2}}}{p_{COCl_{2}}}=\frac{\alpha^{2}*p}{1- \alpha^{2}}}\)
Podstawiamy \(\displaystyle{ \alpha=0.77}\) oraz \(\displaystyle{ p}\) z treści zadania i tyle. Co do wymiaru stałej Kp ... -- 14 mar 2012, o 10:12 --
Drobna korekta, oczywiście zniknęło mi \(\displaystyle{ p}\) po pierwszym znaku równości:pesel pisze: Odpowiednie ciśnienia cząstkowe wynoszą więc:
\(\displaystyle{ p_{COCl_{2}}=n_{COCl_{2}}/n=(1- \alpha)p/(1+ \alpha)}\)
\(\displaystyle{ p_{CO}=n_{CO}/n=(\alpha*p)/(1+ \alpha)}\)
\(\displaystyle{ p_{Cl_{2}}=n_{Cl_{2}}/n=(\alpha*p)/(1+ \alpha)}\)
\(\displaystyle{ p_{COCl_{2}}=(n_{COCl_{2}}/n)*p=(1- \alpha)p/(1+ \alpha)}\)
\(\displaystyle{ p_{CO}=(n_{CO}/n)*p=(\alpha*p)/(1+ \alpha)}\)
\(\displaystyle{ p_{Cl_{2}}=(n_{Cl_{2}}/n)*p=(\alpha*p)/(1+ \alpha)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 cze 2013, o 21:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: olkusz
Oblicz kc
Błagam o pomoc chodzi o wyniki...
1. Zmieszano KHSO3(c.stałe) i Na2SO3(c.stałe) w stosunku masowym 2.9 : 7.8 i uzupełniono wodą do objętości 1,5 dm3. Oblicz pH w uzyskanym roztworze buforowym.
KII,H2SO3=6,3x10-8 ; MKHSO3=120,34 ; MNa2SO3=126,22
2. Rozpuszczalność BaF2 (mol/dm3) w pewnym roztworze Ba(NO3)2 jest 80 razy mniejsza niż w wodzie. Ile mg jonów F- znajduje się w 1050 cm3 tego roztworu?
IBaF2=1,8x10-6 MF=19,00
3.Ile mg jonów I- znajduje się w 109 cm3 nasyconego roztworu PbI2, jeśli iloczyn rozpuszczalności IPbI2=1,1x10-9 ? MI=126,9
jestem w pracy i a muszę mieć to zrobione . Proszę
1. Zmieszano KHSO3(c.stałe) i Na2SO3(c.stałe) w stosunku masowym 2.9 : 7.8 i uzupełniono wodą do objętości 1,5 dm3. Oblicz pH w uzyskanym roztworze buforowym.
KII,H2SO3=6,3x10-8 ; MKHSO3=120,34 ; MNa2SO3=126,22
2. Rozpuszczalność BaF2 (mol/dm3) w pewnym roztworze Ba(NO3)2 jest 80 razy mniejsza niż w wodzie. Ile mg jonów F- znajduje się w 1050 cm3 tego roztworu?
IBaF2=1,8x10-6 MF=19,00
3.Ile mg jonów I- znajduje się w 109 cm3 nasyconego roztworu PbI2, jeśli iloczyn rozpuszczalności IPbI2=1,1x10-9 ? MI=126,9
jestem w pracy i a muszę mieć to zrobione . Proszę
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Oblicz kc
Ty naprawdę nie rozumiesz czym jest STAŁA DYSOCJACJI.pesel pisze: Każde ze stężeń w powyższym równaniu wyraź w \(\displaystyle{ mol/dm^{3}}\). Otrzymujesz coś co ma wymiar czy nie? A jak jest z prawą stroną prawa rozcieńczeń Ostwalda, które wyprowadziłeś? Ma wymiar wyrażenie po prawej stronie? Ma, bo co prawda stopień dysocjacji jest bezwymiarowy ale stężenie już nie. A jak twierdzisz, że nie ma wymiaru to znaczy, że lewa strona nie równa się prawej. Tyle.
Pomijam tu tak delikatną kwestię jak to, że postanowiłeś poprawić Bielańskiego, Pigonia i Ruziewicza.
- stojekl
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 2 cze 2013, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 17 razy
Oblicz kc
pesel, stałe równowagi są definiowane zawsze jako bezwymiarowe np:
\(\displaystyle{ K_p = \prod_{i=1}^{n} (\frac{p_i}{p^o})^{v_i}}\) gdzie ciśnienie standardowe 1bar. Inaczej nie mają sensu obliczenia termodynamiczne które te stałe uwzględniają (chociażby \(\displaystyle{ \ln K = \frac{-\Delta G}{RT}}\)) ponieważ z wielkości wymiarowych nie da się zlogarytmować
(musiałoby to wyglądać tak: \(\displaystyle{ \ln (10 \frac{mol}{dm^3}) = \ln (10) + \ln (\frac{mol}{dm^3})}\), a zapis taki nie ma sensu)
Oczywiście znalezienie \(\displaystyle{ K_p}\) jest jak najbardziej poprawne pomijając że w bilansie ciśnień cząstkowych powinieneś podstawić do wzoru na stałą \(\displaystyle{ \frac{p_i}{p^o}}\), gdzie \(\displaystyle{ p_i=p_c x_i}\).
\(\displaystyle{ K_p = \prod_{i=1}^{n} (\frac{p_i}{p^o})^{v_i}}\) gdzie ciśnienie standardowe 1bar. Inaczej nie mają sensu obliczenia termodynamiczne które te stałe uwzględniają (chociażby \(\displaystyle{ \ln K = \frac{-\Delta G}{RT}}\)) ponieważ z wielkości wymiarowych nie da się zlogarytmować
(musiałoby to wyglądać tak: \(\displaystyle{ \ln (10 \frac{mol}{dm^3}) = \ln (10) + \ln (\frac{mol}{dm^3})}\), a zapis taki nie ma sensu)
Oczywiście znalezienie \(\displaystyle{ K_p}\) jest jak najbardziej poprawne pomijając że w bilansie ciśnień cząstkowych powinieneś podstawić do wzoru na stałą \(\displaystyle{ \frac{p_i}{p^o}}\), gdzie \(\displaystyle{ p_i=p_c x_i}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Oblicz kc
Tyle, że wątek wymiaru stałej dotyczył stałej stężeniowej a nie ciśnieniowej.
I jeszcze mój kamyk do Twojego wątku o logarytmie stałej.
\(\displaystyle{ [H^{+}]=10^{-4} \ mol/dm^{3}}\)
Czy można z tego policzyć ujemny logarytm ze stężenia jonów wodorowych?? Tak czy nie?
I jeszcze mój kamyk do Twojego wątku o logarytmie stałej.
\(\displaystyle{ [H^{+}]=10^{-4} \ mol/dm^{3}}\)
Czy można z tego policzyć ujemny logarytm ze stężenia jonów wodorowych?? Tak czy nie?
- stojekl
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 2 cze 2013, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 17 razy
Oblicz kc
Podałem jako przykład, dla stałej stężeniowej będzie \(\displaystyle{ K_c= \prod_{i=1}^{n} (\frac{c_i}{c^o})^{v_i}}\). Nie musisz czepiać się za słówka. Musi być tak bo po pierwsze stała równowagi definiowana jest również jako szybkość reakcji do szybkości reakcji przeciwnej (niezależnie w jakiej fazie zachodzi przemiana), po drugie analogiczne wielkości są również w modelach roztworów.
Co do pH:
To oznaczenie służy tylko wygodzie i upraszczaniu obliczeń, wszystko da się zrobić bez pH - i tak jeśli chcesz zlogarytmować to powinieneś podzielić przez stężenie standardowe, tylko że analitycy nie przywiązują zbytnio wagi to takich drobiazgów matematycznych ale w ChF już trzeba się pilnować.
Poza tym dziwne wydaje się wprowadzanie stałej stężeniowej dla reakcji zachodzącej całkowicie w fazie gazowej, bo niewiele ona mówi o swojej zmianie wraz ze zmianami ciśnienia w przeciwieństwie do wcześniejszej :\(\displaystyle{ K_p=\frac{x_1 x_2}{x_3} \cdot \frac{p}{p^o}}\)
Edycja, żeby nie było już więcej czepiania: sama stała się nie zmienia wraz ze zmianami ciśnienia ale położenie stanu równowagi. Rośnie ciśnienie -> rośnie licznik -> mianownik musi wzrosnąć -> stan równowagi przesuwa się w stronę substratu dla zaprezentowanego przykładu.
Co do pH:
To oznaczenie służy tylko wygodzie i upraszczaniu obliczeń, wszystko da się zrobić bez pH - i tak jeśli chcesz zlogarytmować to powinieneś podzielić przez stężenie standardowe, tylko że analitycy nie przywiązują zbytnio wagi to takich drobiazgów matematycznych ale w ChF już trzeba się pilnować.
Poza tym dziwne wydaje się wprowadzanie stałej stężeniowej dla reakcji zachodzącej całkowicie w fazie gazowej, bo niewiele ona mówi o swojej zmianie wraz ze zmianami ciśnienia w przeciwieństwie do wcześniejszej :\(\displaystyle{ K_p=\frac{x_1 x_2}{x_3} \cdot \frac{p}{p^o}}\)
Edycja, żeby nie było już więcej czepiania: sama stała się nie zmienia wraz ze zmianami ciśnienia ale położenie stanu równowagi. Rośnie ciśnienie -> rośnie licznik -> mianownik musi wzrosnąć -> stan równowagi przesuwa się w stronę substratu dla zaprezentowanego przykładu.
Ostatnio zmieniony 15 cze 2013, o 14:47 przez stojekl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Oblicz kc
W stanie równowagi szybkości w obie strony są takie same. Pewno myślałeś o stosunku stałych szybkości.stojekl pisze:....stała równowagi definiowana jest również jako szybkość reakcji do szybkości reakcji przeciwnej...