energia defektu masy
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 30 mar 2008, o 15:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 1 raz
energia defektu masy
W zamkniętym układzie znajduje się jeden μmol cząstek elementarnych. Jest to mieszanina protonów i neutronów z tym, że na 1 neutron przypadają dwa protony. Następnie cząstki elementarne połączyły się tworząc jądra atomowe \(\displaystyle{ {9 \choose 4}}\)Be. Oblicz ilość energii, która wydzieliła się w tym procesie zakładając, że powstała maksymalna liczba jąder atomowych (można również zaniedbać fakt nietrwałości neutronów w stanie swobodnym). Wynik wyraź w \(\displaystyle{ MJ}\). Masy: protonu = \(\displaystyle{ 1,007825}\); neutronu = \(\displaystyle{ 1,008665}\); jądra berylu = \(\displaystyle{ 9,012182}\), c=\(\displaystyle{ 300 000 \frac{km}{s}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
energia defektu masy
Zerknij tu (Twoje zadanie): 289707.htm
1.
1 mikromol było w sumie protonów i neutronów. Protonów było dwa razy więcej niż neutronów czyli neutronów było 1/3 mikromola a protonów 2/3 mikromola.
2. W jądrze berylu mamy 4 protony i (9-4)=5 neutronów. Widać, że po utworzeniu jąder berylu pozostaną nadmiarowe protony a wszystkie neutrony pójdą na utworzenie jąder berylu.
3.
Na 5 neutronów potrzeba 4 protony
na 1/3 mikromola neutronów potrzeba x protonów
---------------------------------------------------
x = (1/3*4)/5= 4/15 mikromola protonów (a mamy aż 2/3=10/15 więc starczyło )
4. Reakcja tworzenia jąder jest taka 4p + 5n = jądro Be.
Z 1/3=5/15 mikromola neutronów oraz 4/15 mikromola protonów powstanie:
5n ----- 1 jądro Be
1/3 mikromola ----- x = 1/15 mikromola jąder Be
5.
Podobnie jak w linku na górze od sumy mas 1/3 mikromola neutronów i 4/15 mikromola protonów odejmujesz masę 1/15 mikromola jąder Be i masz defekt masy (te protony nadmiarowe, które pozostały protonami na defekt masy nie wpływają, sie wie), który w poprzednio opisany sposób przeliczasz na energię pamiętając, że skoro energia ma być wyrażona w MJ to:
\(\displaystyle{ 1MJ=10^{3}kJ=10^{6}J}\)
1.
1 mikromol było w sumie protonów i neutronów. Protonów było dwa razy więcej niż neutronów czyli neutronów było 1/3 mikromola a protonów 2/3 mikromola.
2. W jądrze berylu mamy 4 protony i (9-4)=5 neutronów. Widać, że po utworzeniu jąder berylu pozostaną nadmiarowe protony a wszystkie neutrony pójdą na utworzenie jąder berylu.
3.
Na 5 neutronów potrzeba 4 protony
na 1/3 mikromola neutronów potrzeba x protonów
---------------------------------------------------
x = (1/3*4)/5= 4/15 mikromola protonów (a mamy aż 2/3=10/15 więc starczyło )
4. Reakcja tworzenia jąder jest taka 4p + 5n = jądro Be.
Z 1/3=5/15 mikromola neutronów oraz 4/15 mikromola protonów powstanie:
5n ----- 1 jądro Be
1/3 mikromola ----- x = 1/15 mikromola jąder Be
5.
Podobnie jak w linku na górze od sumy mas 1/3 mikromola neutronów i 4/15 mikromola protonów odejmujesz masę 1/15 mikromola jąder Be i masz defekt masy (te protony nadmiarowe, które pozostały protonami na defekt masy nie wpływają, sie wie), który w poprzednio opisany sposób przeliczasz na energię pamiętając, że skoro energia ma być wyrażona w MJ to:
\(\displaystyle{ 1MJ=10^{3}kJ=10^{6}J}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 4 lut 2015, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
energia defektu masy
Proszę sprawdź czy dobrze to zrozumiałem
Zaczynam od 5 pkt, resztę wszystko ładnie rozumiem.
\(\displaystyle{ \Delta m= \frac{1}{3}*Masa neutronu + \frac{4}{15}*Masa protonu - \frac{1}{15}* Masa jadra Be = 0,0040089
\Delta E= \Delta m* c^{2}
\Delta E= 0,0040089 * c^{2}= 0,0360801 * 10^{7} MJ = 3,60801* 10^{5} MJ}\)
I to już jest wynik cały ?
Zaczynam od 5 pkt, resztę wszystko ładnie rozumiem.
\(\displaystyle{ \Delta m= \frac{1}{3}*Masa neutronu + \frac{4}{15}*Masa protonu - \frac{1}{15}* Masa jadra Be = 0,0040089
\Delta E= \Delta m* c^{2}
\Delta E= 0,0040089 * c^{2}= 0,0360801 * 10^{7} MJ = 3,60801* 10^{5} MJ}\)
I to już jest wynik cały ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
energia defektu masy
Tak, to wszystko. Stare dzieje, wtedy nawet Latexa używałem oszczędnie. BTW, w ogóle nie pamiętam, że to rozwiązywałem .
Wracając do zadania. Obliczyliśmy masę produktów i masę substratów. Masa będąca ich różnicą zamieniła się w energię.
Wracając do zadania. Obliczyliśmy masę produktów i masę substratów. Masa będąca ich różnicą zamieniła się w energię.
Ostatnio zmieniony 4 lut 2015, o 19:47 przez pesel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 4 lut 2015, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
energia defektu masy
To fajnie, że mogłem Ci stare czasy przypomnieć
Podejrzewam, że nie pierwszy raz dzisiaj Ci je przypomnę, bo mam parę wątpliwości co do zadań, ale najwyżej później poproszę Cię o pomoc
Podejrzewam, że nie pierwszy raz dzisiaj Ci je przypomnę, bo mam parę wątpliwości co do zadań, ale najwyżej później poproszę Cię o pomoc