masa molowa trzech atomów węgla

chemiamol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 19 lut 2012, o 12:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

masa molowa trzech atomów węgla

Post autor: chemiamol »

Witam, trochę już rozumiem te mole ale nie rozumiem samego obliczania tego "oblicz masę trzech atomów węgla" i tu nie chodzi o same liczenie wagi w gramach tylko wynik ma wyjsc np: 12,3*10 do 23

proszę w obliczeniach nie robic zadnych "przeskoków" abym wiedział z czego dany wynik się wziął.
Dziękuję.


OBLICZ MASĘ TRZECH ATOMÓW WĘGLA
g00si4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 6 sty 2012, o 10:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 11 razy

masa molowa trzech atomów węgla

Post autor: g00si4 »

Należy skorzystać ze stałej Avogardo która wynosi \(\displaystyle{ 6,02*10 ^{23}}\)

i w tym przypadku odniesie się ona do 1 atomu węgla, a Ty masz policzyć dla trzech czyli zwykła proporcja.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

masa molowa trzech atomów węgla

Post autor: Inkwizytor »

Pomieszanie z poplątaniem

Masa molowa ZAWSZE dotyczy masy JEDNEGO MOLA danego pierwiastka, związku chemicznego lub jonu. Jest to masa wyrażana w gramach.
Nie ma czegoś takiego jak masa molowa 3 atomów węgla, albo masa molowa trzech moli atomów węgla. Nie ma!

Sprawa druga:
- masa atomu to masa JEDNEGO ATOMU danego pierwiastka (a nawet konkretnie danego izotopu) wyrażona w jednostce masy [g,mg,kg,...]
- analogicznie masa cząsteczki to jak powyżej
- masa atomowa to masa danego pierwiastka wyrażona w jednostce umownej unit. Przelicznik wynikający z przybliżenia may protonu i neutronu do wartości: \(\displaystyle{ 1u=1,6605 \cdot 10^{-24}g}\)
- masa cząsteczkowa analogiczne podejście czyli suma mas atomowych pierwiastków składających się na daną cząsteczkę.

Zatem masę atomu możemy policzyć w następujący prosty sposób: np.: załóżmy że chcemy policzyć masę atomu \(\displaystyle{ ^{40}Ca}\).
Izotop wapnia Ca-40 ma łącznie 40 protonów i neutronów. zatem masa jednego atomu wynosi \(\displaystyle{ 40 \cdot 1,6605 \cdot 10^{-24}g = ...}\)

Masa 5 atomów \(\displaystyle{ ^{23}Na}\) to \(\displaystyle{ 5 \cdot 23 \cdot 1,6605 \cdot 10^{-24}g=...}\)

W Twoim przypadku zapewne chodziło o 3 atomy izotopu \(\displaystyle{ ^{12}C}\) ale jak chcesz zaimponować nauczycielce to możesz równiez \(\displaystyle{ ^{13}C}\) i \(\displaystyle{ ^{14}C}\)
ODPOWIEDZ