Treść zadania jest następująca:
Spalono 54,8g pewnego dwuwartościowego metalu w nadmiarze tlenu. Otrzymano tlenek metalu, który całkowicie rozpuszczono w nadmiarze kwasu solnego. W wyniku reakcji otrzymanego roztworu z nadmiarem siarczanu(VI) potasu otrzymano 93,2g białego osadu. Jaki to metal? Podaj cząstkowo i jonowo reakcje.
Jakieś wskazówki jak się za to zadanie zabrać?
Jaki to metal?
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 1 raz
Jaki to metal?
Wg. tablicy rozpuszczalności jedyny metal którego siarczan(VI) tworzy biały osad to Bar.
Można sprawdzić jeszcze wagowo:
\(\displaystyle{ \frac{137}{233}= \frac{54.8}{x}}\)
\(\displaystyle{ x = 93.2}\)
Można sprawdzić jeszcze wagowo:
\(\displaystyle{ \frac{137}{233}= \frac{54.8}{x}}\)
\(\displaystyle{ x = 93.2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 1 raz
Jaki to metal?
Można także bez pomocy tablicy rozpuszczalności:
przyjmując, że jest to siarczan
\(\displaystyle{ \frac{54.8}{93.2-54.8}= \frac{x}{96u}}\)
\(\displaystyle{ x = 137u}\) = Bar
przyjmując, że jest to siarczan
\(\displaystyle{ \frac{54.8}{93.2-54.8}= \frac{x}{96u}}\)
\(\displaystyle{ x = 137u}\) = Bar