Mam kilka zadań, których nie umiem rozwiązać. Proszę o pomoc.
1. 40cm3 pewnego węglowodoru spalono, zużywając 180cm3 tlenu. Po skropleniu powstającej pary wodnej pozostało 120cm3 gazu, który podczas przepuszczania przez wodny roztwór KOH został całkowicie pochłonięty. Objętości mierzono w tych samych warunkach ciśnienia i temperatury. Ustalić wzór sumaryczny węglowodoru.
2.Obliczyć objętość powietrza niezbędną do spalenia 1m3 gazu ziemnego (warunki normalne) zawierającego 90% metanu, 5% etanu, 3% dwutlenku węgla i 2% azotu. Podany skład jest procentowym składem objętościowym.
Węglowodory
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 lut 2007, o 09:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rydułtowy
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
Węglowodory
2)
trochę kombinacyjne ale wazne ze skutecznie
najpierw liczymy ile pójdzie O2 na metan
\(\displaystyle{ CH_4+2O_2 CO_2 +2H_2O}\)
z prawa mamy ze tlenu potrzeba 2x tyle co metanu czyli
1m�=1000dm�
1000dm�• 0,9= 900 dm� - metanu czyli tlenu 1800 dm�
teraz zajmiemy sie etanem
\(\displaystyle{ C_2H_6+ \frac{5}{2}O_2= CO_2 + 2H_2O}\)
1000dm�•0,05=50 dm� etanu czyli 50 dm�•2�=125 dm�
CO2 sie nie utlenia i azot chyba też nie (nie podano do jakiego tlenku) wiec wystarczy zsumować
1800+125=1950 dm�=1,95 m� tlenu
jak jeszcze posiedzę to może zrobię pierwsze
trochę kombinacyjne ale wazne ze skutecznie
najpierw liczymy ile pójdzie O2 na metan
\(\displaystyle{ CH_4+2O_2 CO_2 +2H_2O}\)
z prawa mamy ze tlenu potrzeba 2x tyle co metanu czyli
1m�=1000dm�
1000dm�• 0,9= 900 dm� - metanu czyli tlenu 1800 dm�
teraz zajmiemy sie etanem
\(\displaystyle{ C_2H_6+ \frac{5}{2}O_2= CO_2 + 2H_2O}\)
1000dm�•0,05=50 dm� etanu czyli 50 dm�•2�=125 dm�
CO2 sie nie utlenia i azot chyba też nie (nie podano do jakiego tlenku) wiec wystarczy zsumować
1800+125=1950 dm�=1,95 m� tlenu
jak jeszcze posiedzę to może zrobię pierwsze
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 lut 2007, o 09:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rydułtowy