co oznacza zapis \(\displaystyle{ 2\mathrm{CaO \cdot SiO_4}}\).
zadanie oblicz stężenie procentowe tlenku wapnia w powyższym związku.
Chodzi o obliczenie masy molowej całego związku i masę molową tlenku wapnia.
Dzięki za odpowiedź, najlepiej w przedstawieniu obliczeń.
ciekawy związek zaw. tlenek wapnia
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 7 lis 2011, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 10 razy
ciekawy związek zaw. tlenek wapnia
Ostatnio zmieniony 27 sty 2012, o 15:54 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
ciekawy związek zaw. tlenek wapnia
Wydaje mi się, że będzie to po prostu: \(\displaystyle{ \frac{2M_{CaO}}{2M_{CaO \cdot SiO_4}}} \cdot 100 \%}\). Dwójki się skrócą. A masa molowa danego związku to suma mas molowych atomów, które tworzą dany związek. Masę molową odczytuje się z układu okresowego.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 7 lis 2011, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 10 razy
ciekawy związek zaw. tlenek wapnia
"wydaje mi się" ja muszę mieć pewność bo mam niedlugo z tego poprawke:(
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
ciekawy związek zaw. tlenek wapnia
Ja chemikiem nie jestem, ale przypuszczam że dwójka na początku odnosi się tylko do \(\displaystyle{ \mathrm{CaO}}\) a nie do całości, bo inaczej po co by tam była?
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 6 sty 2012, o 10:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 11 razy
ciekawy związek zaw. tlenek wapnia
Tak, w tym zapisie ta dwójka będzie się dotyczyć wyłącznie tlenku wapnia \(\displaystyle{ CaO}\)
Więc żeby obliczyć to zadania, trzeba posłużyć się wzorem podanym wyżej czyli:
\(\displaystyle{ \frac{M_{2CaO}}{M_{2CaO*SiO4}}*100%}\)
Więc żeby obliczyć to zadania, trzeba posłużyć się wzorem podanym wyżej czyli:
\(\displaystyle{ \frac{M_{2CaO}}{M_{2CaO*SiO4}}*100%}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
ciekawy związek zaw. tlenek wapnia
Nie żebym się bardzo czepiał ale jak już to:g00si4 pisze:
\(\displaystyle{ \frac{M_{2CaO}}{M_{2CaO*SiO4}}*100%}\)
\(\displaystyle{ \frac{2 \cdot M_{CaO}}{M_{2CaO \cdot SiO4}} \cdot 100 \%}\)