Czas połowicznego rozpadu.

Mitsukai
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 lis 2011, o 14:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Chorzów

Czas połowicznego rozpadu.

Post autor: Mitsukai »

Czas połowicznego rozpadu pewnej substancji wynosi 4 lata. Ile substancji radioaktywnej pozostanie po 12 latach, jeżeli na początku masa tej substancji wynosiła 16 [g]?

czy ktoś zna wzór który mogę zastosować do tego zadania? Nie wiem jak sie za to zabrać.
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Czas połowicznego rozpadu.

Post autor: Igor V »

Możesz to policzyć ręcznie (ponieważ dane są tak dobrane),albo ze wzoru:
\(\displaystyle{ m(t)= m_{0} \cdot (\frac{1}{2}) ^{ \frac{t}{T _{ \frac{1}{2} } } }}\)
\(\displaystyle{ m(t)}\)-masa po określonym czasie
\(\displaystyle{ m _{0}}\)-masa początkowa
\(\displaystyle{ t}\)-czas
\(\displaystyle{ T _{ \frac{1}{2} }}\)-okres połowicznego rozpadu
g00si4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 6 sty 2012, o 10:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 11 razy

Czas połowicznego rozpadu.

Post autor: g00si4 »

czas połowicznego rozpadu = 4 lata
masa początkowa = 16g
ile zostanie po 12 latach..

najlepiej obliczyć ile było tych rozpadów, czyli \(\displaystyle{ \frac{12\text{ lat}}{4\text{ lata}} = 3\text{ rozpady}}\)
skoro po 4 latach ubywa \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) substancji, to należy obliczyć ile zostanie po tych 3 rozpadach:
I rozpad: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot 16\,g = x\, g}\)
II rozpad: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot x\, g = y\, g}\)
III rozpad: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot z\, g = z\, g}\)
i wychodzi ile zostaje po 12 latach (czyli 3 rozpadach)
Ostatnio zmieniony 26 sty 2012, o 00:00 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Tekst w tagach [latex] najlepiej jest umieszczać w otoczeniu "\text{}". Poprawa wiadomości. Znak mnożenia to "\cdot".
ODPOWIEDZ