Stężenia procentowe
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
Stężenia procentowe
Do akumulatora potrzeba \(\displaystyle{ 2dm ^{3}\ , \ 35\% \ \ {H} _{2}\ {SO} _{4} \ , \ \left(d=1,26 \frac{g}{cm ^{3} }\right)}\) . Jaką objętość wody \(\displaystyle{ \left(d=1,00 \frac{g}{cm ^{3}\right) }}\) i masę roztworu\(\displaystyle{ {H} _{2}\ {SO} _{4}}\) stężeniu \(\displaystyle{ 96\% \ ,\left( \ d=1,84 \frac{g}{cm ^{3} }\right)}\) należy zużyć do sporządzenia tego roztworu?
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 1 raz
Stężenia procentowe
Można albo podstawić pod wzór na stężenie procentowe, albo proporcje:
\(\displaystyle{ m=2000cm ^{3} \cdot 1.26g/cm ^{3}=2520 g}\)
\(\displaystyle{ \frac{2520}{x} = \frac{100}{35}}\); \(\displaystyle{ x = 882 g}\)<-- tyle potrzeba czystego kwasu
\(\displaystyle{ \frac{882}{x} = \frac{96}{100}}\); \(\displaystyle{ x= 918.75 g}\)
918.75g = masa potrzebnego kwasu 96%
2520-918.75=1601.25 = masa/objętość wody
\(\displaystyle{ m=2000cm ^{3} \cdot 1.26g/cm ^{3}=2520 g}\)
\(\displaystyle{ \frac{2520}{x} = \frac{100}{35}}\); \(\displaystyle{ x = 882 g}\)<-- tyle potrzeba czystego kwasu
\(\displaystyle{ \frac{882}{x} = \frac{96}{100}}\); \(\displaystyle{ x= 918.75 g}\)
918.75g = masa potrzebnego kwasu 96%
2520-918.75=1601.25 = masa/objętość wody