Stężenia procentowe

marcinek16marcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
Podziękował: 153 razy

Stężenia procentowe

Post autor: marcinek16marcin »

Mam takie o to zadanie : Do 300g roztworu substancji A o steżeniu 25% dosypano 14 g subst A. Ile wody nalezy jeszcze dodać alby steżenie procentowe tak uzyskanego roztworu wynosilo 15 %..

Wogole nie wiem jak się za nie zabrać:.

Ile wyjdzie? 279,3 g wody?
WBor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 18 sty 2012, o 14:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 1 raz

Stężenia procentowe

Post autor: WBor »

zadanie na proporcje:

\(\displaystyle{ 300g \rightarrow 25\%}\) tak więc w roztworze mamy 75g substancji A. Dodajemy 14g, czyli stężenie procentowe roztworu wynosi:
\(\displaystyle{ \frac{89}{314} \cdot 100\%}\)

Teraz aby stężenie procentowe wynosiło 15 \% dolewamy wody:

\(\displaystyle{ \frac{89}{314+x} \cdot 100\% = 15 \%}\)

\(\displaystyle{ 8900 = 15 \cdot \left( 314+x\right)}\)

\(\displaystyle{ \frac{8900}{15} -314 = x}\)

\(\displaystyle{ x= 279,(3)g}\)

Tak więc wynik podałeś dobry
ODPOWIEDZ