Ile godzin musi przepływać prąd

Wierzba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 22 lis 2010, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malomice

Ile godzin musi przepływać prąd

Post autor: Wierzba »

Ile godzin musi przepływać prąd o natężeniu \(\displaystyle{ 6,20 A}\), aby wydzielić \(\displaystyle{ 12,00 g}\) metalicznego chromu z \(\displaystyle{ 1,00}\) - molowego roztworu \(\displaystyle{ CrO_3}\) w rozcieńczonym kwasie siarkowym (\(\displaystyle{ H_2SO_4}\))?
(\(\displaystyle{ M_{Cr} = 52,0 \frac{g}{mol} ; F=96485 C}\))
(Uwagi: Zbilansowane równanie katodowej reakcji połówkowej ma postać: \(\displaystyle{ Cu^{2+} + 6e \rightarrow Cr ; 1 C = 1A \cdot s}\))
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Ile godzin musi przepływać prąd

Post autor: Inkwizytor »

I prawo Faradaya
ODPOWIEDZ