Wydajność reakcji.

leonek74
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 2 sty 2011, o 18:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 16 razy

Wydajność reakcji.

Post autor: leonek74 »

Witam.
Poddałem prażeniu węglan wapnia.
Masa \(\displaystyle{ CaCO _{3}=0,3504 g}\).
Masa proszku po prażeniu była mniejsza o 0,0077 g.
Zakładam, że w sumie po prażeniu węglanu otrzymałem:
\(\displaystyle{ CaO= 0,3504 - 0,0077 = 0,3427 g}\)
oraz
\(\displaystyle{ CO _{2}= 0,0077 g}\).

Podam masy molowe:
\(\displaystyle{ M _{CaCO _{3} }=100 \frac{g}{mol}}\)
\(\displaystyle{ M _{CO _{2} }=44 \frac{g}{mol}}\)

Wydajność reakcji dla tlenku wapnia:
\(\displaystyle{ W= \frac{W _{rzeczywista} }{W _{teoretyczna} } \cdot 100 \% = \frac{0,3427}{0,1962} \cdot 100 \%=174,66 \%}\)

Pytanie: jak to możliwe? Gdzie popełniam błąd?
p.s. 0,1962 to jest wydajność teoretyczna (obliczyłem z proporcji).
Hyponos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 1 raz

Wydajność reakcji.

Post autor: Hyponos »

Celem liczenia wydajności jest m.in. pokazanie jaka ilość substratu w ogóle nie przereagowała. Przecież masa(czyli początkowe CaCO3) tak po prostu nie znika lub nie przereagowuje (gdyby przereagowała całość liczenie wydajności byłoby bez sensu).CaCO3 zostało w układzie razem z CaO i właśnie 0.3427 to masa i CaCO3 i CaO. Więc aby wydajność była poprawna należy obliczyć ją na podstawie CO2 (mamy pewność, że wyleciało tylko ono)

\(\displaystyle{ W = \frac{0.0077}{0.154176} \approx 5\%}\)
ODPOWIEDZ