Witam,
mam maly problem z jednym zagadnieniem. Moze Wy mi pomozecie, bo chemie mialem kilka lat temu w szkole i co nieco sie zapomnialo
Nieznay zwiazek chemiczny:
\(\displaystyle{ 31,29 \% Ca}\)
\(\displaystyle{ 18,75 \% C}\)
\(\displaystyle{ 49,96\% O}\)
Masy molowe obliczylem:
\(\displaystyle{ M(Ca) = 40,08 \frac{g}{mol}}\)
\(\displaystyle{ M(C) = 12,01 \frac{g}{mol}}\)
\(\displaystyle{ M(O) = 16 \frac{g}{mol}}\)
\(\displaystyle{ n[Ca] = \frac{31,29g}{ 40,08 g/mol} = 0,781 mol}\)
\(\displaystyle{ n[C] = \frac{18,75g}{12,01 g/mol} = 1,56 mol}\)
\(\displaystyle{ n[O] = \frac{49,96g}{16g/mol} = 3,123 mol}\)
I teraz nie wiem jak obliczyc proporcje aby wyszlo
\(\displaystyle{ CaC _{2} O _{4}}\)
Nieznany zwiazek
- solmech
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 10 gru 2008, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 76 razy
- Pomógł: 20 razy
Nieznany zwiazek
Dzieki,
to jeszcze jedno zadanie, nie wiem dlaczego w odpowiedzi maja inny zwiazek niz ja.
Nieznay zwiazek chemiczny:
\(\displaystyle{ 16,82 \% Na}\)
\(\displaystyle{ 2,95 \% H}\)
\(\displaystyle{ 15,82\% B}\)
\(\displaystyle{ 64,40\% O}\)
\(\displaystyle{ M(Na) = 22,99 \frac{g}{mol}}\)
\(\displaystyle{ M(H) = 1,01 \frac{g}{mol}}\)
\(\displaystyle{ M(B) = 10,81 \frac{g}{mol}}\)
\(\displaystyle{ M(O) = 16 \frac{g}{mol}}\)
\(\displaystyle{ n[Na] = \frac{16,82g}{ 22,99 g/mol} = 0,73 mol}\)
\(\displaystyle{ n[H] = \frac{2,95g}{1,01 g/mol} = 2,92 mol}\)
\(\displaystyle{ n = \frac{15,82g}{10,81g/mol} = 1,46 mol}\)
\(\displaystyle{ n[O] = \frac{64,40g}{16g/mol} = 4,03 mol}\)
I wychodzi mi wiec z proporcji
\(\displaystyle{ Na _{2}H _{8}B _{4} O _{11}}\)
A w odpowiedz maja
\(\displaystyle{ Na _{2}H _{8}B _{4} O _{10}}\)
Gdzie jest blad?
Dla Na = 1 wychodzi mi dla O: \(\displaystyle{ \frac{4,03 mol}{0,73 mol} = 5,5}\)
Wiec mnoze wszystko razy dwa.
to jeszcze jedno zadanie, nie wiem dlaczego w odpowiedzi maja inny zwiazek niz ja.
Nieznay zwiazek chemiczny:
\(\displaystyle{ 16,82 \% Na}\)
\(\displaystyle{ 2,95 \% H}\)
\(\displaystyle{ 15,82\% B}\)
\(\displaystyle{ 64,40\% O}\)
\(\displaystyle{ M(Na) = 22,99 \frac{g}{mol}}\)
\(\displaystyle{ M(H) = 1,01 \frac{g}{mol}}\)
\(\displaystyle{ M(B) = 10,81 \frac{g}{mol}}\)
\(\displaystyle{ M(O) = 16 \frac{g}{mol}}\)
\(\displaystyle{ n[Na] = \frac{16,82g}{ 22,99 g/mol} = 0,73 mol}\)
\(\displaystyle{ n[H] = \frac{2,95g}{1,01 g/mol} = 2,92 mol}\)
\(\displaystyle{ n = \frac{15,82g}{10,81g/mol} = 1,46 mol}\)
\(\displaystyle{ n[O] = \frac{64,40g}{16g/mol} = 4,03 mol}\)
I wychodzi mi wiec z proporcji
\(\displaystyle{ Na _{2}H _{8}B _{4} O _{11}}\)
A w odpowiedz maja
\(\displaystyle{ Na _{2}H _{8}B _{4} O _{10}}\)
Gdzie jest blad?
Dla Na = 1 wychodzi mi dla O: \(\displaystyle{ \frac{4,03 mol}{0,73 mol} = 5,5}\)
Wiec mnoze wszystko razy dwa.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Nieznany zwiazek
Twoja odpowiedź jest poprawna. Można to też uzasadnić sprawdzając stopnie utlenienia pierwiastków (o ile miałeś już to w szkole)