Witam
Ile gramów chlorku sodu otrzymamy po odparowaniu do sucha \(\displaystyle{ 100cm^3}\), 0.5 molowego roztworu.
Nie wiem jak sie za nie zabrać i prosze o nakierowanie abym mógł je zrobić mam taki wzorek:
\(\displaystyle{ C_m=\frac{M_{s}}{M\cdot V}}\)
Proszę mi napisać co mam, czego szukam i o nakierowanie
pozdrawiam
stężenie molowe wytłumaczenie
-
- Użytkownik
- Posty: 660
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesławiec
- Podziękował: 263 razy
- Pomógł: 3 razy
stężenie molowe wytłumaczenie
Ostatnio zmieniony 13 gru 2011, o 14:45 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 660
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesławiec
- Podziękował: 263 razy
- Pomógł: 3 razy
stężenie molowe wytłumaczenie
Dane:
\(\displaystyle{ C_m=0.5\\
V=100cm^3}\)
Brakuje mi \(\displaystyle{ m_{s}}\)
\(\displaystyle{ n=\frac{m_{s}}{M}}\)
Co dalej?
\(\displaystyle{ C_m=0.5\\
V=100cm^3}\)
Brakuje mi \(\displaystyle{ m_{s}}\)
\(\displaystyle{ n=\frac{m_{s}}{M}}\)
Co dalej?
Ostatnio zmieniony 13 gru 2011, o 15:11 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 25 wrz 2011, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 56 razy
stężenie molowe wytłumaczenie
\(\displaystyle{ \mbox{C}=\frac{n}{V}}\)
Tutaj wyliczasz n, a potem znasz mase molowa chlorku sodu. Pamietaj o zamianie na \(\displaystyle{ \mbox{dm^{3}}}\)
Tutaj wyliczasz n, a potem znasz mase molowa chlorku sodu. Pamietaj o zamianie na \(\displaystyle{ \mbox{dm^{3}}}\)